Kratko rezana tjestenina u obliku velikog zrna riže – orzo, sjajna je baza za pripremu brzog ručka ili večere. Ako želite smanjiti i količinu potrošenog suđa, pripremite jelo u jednom loncu.
Donosimo vam najlakši recept za orzo tjesteninu skuhanu u jednom loncu s rajčicama i tunom iz konzerve.
Nemojte bacati ulje iz konzerve tunjevine – iskoristite ga za pirjanje povrća. Slast jelu dat će pak slatka dimljena paprika, nasjeckane crne masline i peršin.
Sastojci:
- 500 ml povrtnog temeljca
- 400 g nasjeckane rajčice
- 300 g tune iz konzerve s uljem
- 180 g orzo tjestenine
- 10-ak crnih maslina
- 1 manji luk
- 1 čajna žličica dimljene slatke paprike
- 4-5 češnja češnjaka
- sol i papar
- svježi peršin
Priprema:
- Zagrijte povrtni temeljac u mikrovalnoj pećnici.
- Ocijedite tunu iz konzerve od ulja, ali nemojte bacati ulje. Zagrijte ulje u većoj tavi, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk.
- Pirjajte luk oko tri minute pa potom dodajte nasjeckani češnjak.
- Pirjajte luk i češnjak još oko jednu minutu.
- Dodajte orzo tjesteninu, dobro promiješajte i lagano je tostirajte oko dvije minute.
- Podlijte sve zajedno zagrijanim povrtnim temeljcem i rajčicama.
- Začinite solju, paprom i dimljenom slatkom paprikom. Ubacite i nasjeckane crne masline.
- Na laganoj vatri termički obrađujte sve sastojke dok se okusi ne sljube, a tjestenina ne skuha i popije višak tekućine.
- Na kraju u tjesteninu umiješajte tunu i dodajte nasjeckani svježi peršin. Dobar tek!
U umaku ili iz pećnice: Trikovi i recepti uz koje je lako napraviti prefina jela od tjestenine +1