Ovaj tjedan isplanirali smo sedam jela nadahnutih meksičkom kuhinjom! Na jelovniku će se tako naći dobro začinjeni obroci sastavljeni od klasičnih meksičkih namirnica – tortilja, preko sira do različitih komada mesa.

#MeatlessMonday započinjemo s jednostavnim meksičkim klasikom – quesadillom – odnosno s tortiljama punjenima sirom koje se zapeku u tavu. Ukusan je to ručak ili večera koji se složi za svega 10-ak minuta.

Tortilje ćemo iskoristiti i pripremu enchilada – nadjevenih kukuruznih tortilja prelivenih umakom koje se peku u pećnici, a poslužiti ih možete i uz svojevrsnu verziju meksičkog gulaša, odnosno chili colorada, uz pileće varivo te tacos al pastor.

Za ljubitelje slatkog tu su čokoladna slatka peciva po imenu conchas
koje vrlo lako možete napraviti i u vlastitom domu.

Quesadilla je popularno meksičko jelo Quesadilla je popularno meksičko jelo (Foto: Getty Images)

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam sjajnih recepata za svaki dan ovoga tjedna koji će se posebno svidjeti ljubiteljima mesa i sira.

Ponedjeljak, 18. 9. – Quesadilla sa sirom

Quesadilla je meksičko jelo koje podrazumijeva jednu ili dvije tortilje punjene sirom i nadjevom po želji, tostiranom u tavi te narezanom na trokute. Iako se može puniti i različitim drugim nadjevima, sir je glavni sastojak. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju ovog jela.

Utorak, 19. 9. – Meksički složenac od mljevenog mesa, sira i krumpira

Krumpir, mljeveno meso i sir sjajan su gastronomski trio koji se može kombinirati na različite načine. Predlažemo vam recept u kojem se ta tri sastojka sljubljuju u ukusan složenac.

Srijeda, 20. 9. – Enchilade s mljevenim mesom

Enchilade su nadjevene kukuruzne tortilje prelivene umakom, a mogu se puniti svime i svačime. Isprobajte recept za ovo ukusno jelo koje se priprema od samo šest sastojaka.

Pileće varivo s hrskavim tortiljama Pileće varivo s hrskavim tortiljama (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 21. 9. – Meksički gulaš s mesom

Chili colorado ukusan je meksički gulaš od mesa koji ime dobiva prema crvenoj boji jela. Tradicionalno se koriste ancho ili guajillo, ali iskoristiti možete i sušene papričice prema želji.

Čili se poslužuje s tortiljama kojima se lako pokupi i posljednja kap pikantnog umaka, a na stolu se često nađe i riža, kao i grah te salata. Evo kako se priprema.

Petak, 22. 9. – Pileće varivo s hrskavim tortiljama

Pileće varivo s hrskavim tortiljama ukusno je jelo puno bjelančevina koje kombinira sve okuse meksičkih tacoa, ali se jede na žlicu. Riječ je o varivu koje se sastoji od piletine, graha, kukuruza, kiselog vrhnja i drugih ukusnih sastojaka, a koje se poslužuje uz pržene komadiće tortilja. Imamo recept.

Subota, 23. 9. – Čokoladna meksička peciva

Conchas je ime za meksička slatka peciva kakva se mogu kupiti u pekarnicama diljem zemlje, ali rado se peku i kod kuće. Imaju oblik školjke, a mogu sadržavati voćne ili čokoladne nadjeve. Najbolje pašu uz šalicu jake crne kave. Evo kako se radi verzija s čokoladom.

Nedjelja, 24. 9. – Tacos al pastor

Tacos al pastor meksičko je jelo od mariniranih svinjskih odrezaka koji se peku na ražnju, po uzoru na kebab. Slast mesu daje marinada u koju se osim začina dodaje i sok od ananasa koji omekšava meso. Pečeno meso reže se na komadiće i poslužuje u malim tortiljama sa sjeckanim lukom, kriškama avokada i salsom. Evo kako se pripremaju.

7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja koštaju do 5 eura Juha od leće i korijenastog povrća Zobena kaša s jabukama i cimetom Tjestenina s umakom od rajčice +1 Pogačice s mljevenim mesom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju