Pileće varivo s hrskavim tortiljama ukusno je jelo puno bjelančevina koje kombinira sve okuse meksičkih tacoa, ali se jede na žlicu.
Riječ je o varivu koje se sastoji od piletine, graha, kukuruza, kiselog vrhnja i drugih ukusnih sastojaka, a koje se poslužuje uz pržene komadiće tortilja.
Ovo varivo možete kuhati satima da biste postigli pravu ravnotežu okusa i teksturu namirnica – unaprijed namočiti grah, pirjati meso i ispržiti tortilje u dubokom ulju.
Na raspolaganju vam je i brza verzija pilećeg variva koje se priprema od graha iz konzerve, već gotovog kukuruznog čipsa i piletine koju ste kupili pečenu u trgovini. Ova verzija bit će gotova za pola sata.
Sastojci za pileće varivo:
- 600 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 450 g pečenih pilećih prsa
- 1 velika konzerva graha
- 1 manja konzerva kukuruza
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 čili papričica
- 1 limeta
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- sol i papar po želji
- biljno ulje
- šaka svježih listića korijandera za posluživanje
- avokado za posluživanje
- kiselo vrhnje za posluživanje
- kukuruzni tortilja čips za posluživanje
Priprema pilećeg variva:
- U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte komadiće luka, češnjaka i čili papričice. Pirjate sve zajedno dok povrće ne omekša.
- Potom dodajte natrganu piletinu, grah i kukuruz iz konzerve. Podlijte sve zajedno s pilećim temeljcem i nasjeckanim rajčicama. Dobro promiješajte. Začinite s kuminom, soli i paprom.
- Kuhajte sve zajedno oko dvadesetak minuta dok se okusi ne sljube.
- Pokapajte malo svježe iscijeđenog soka limete prije posluživanja.
- Poslužite s nasjeckanim listićima korijandera, komadićima svježeg avokada, kiselim vrhnjem i kukuruznim tortilja čipsom. Dobar tek!
3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju +2