Krumpir, mljeveno meso i sir sjajan su gastronomski trio koji se može kombinirati na različite načine. Mi vam predlažemo da ta tri sastojka sljubite u jedan ukusan složenac.
Složenac je nadahnut meksičkim okusima, pa se isti začinjava mješavinom koju biste inače iskoristili za pripremu tacoa. Začinsku mješavinu za taco možete kupiti u trgovinama ili ga napraviti samostalno kod kuće prema ovom receptu.
Ovaj složenac je sjajan izbor za ručak ili večeru. Vrlo se jednostavno priprema, a znat će ga napraviti i najveći amateri u kuhinji.
Sastojci za složenac:
- 700 ml umaka od rajčice
- 450 g mljevene junetine
- 300 g oguljenog krumpira narezanog na kocke
- 240 g naribanog sira
- 5-6 žlica začinske mješavine za taco
- 1 manji luk
- 3-4 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema složenca:
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- U većoj tavi zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Posolite i popaprite luk i pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirajajte sve zajedno još oko jedne minute.
- Dodajte mljevenu junetinu i pirjajte sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dodajte začinsku mješavinu za taco, sve dobro promiješajte.
- Podlijte s umakom od rajčice i nešto vode.
- Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte oko pet minuta. Posolite i popaprite po potrebi.
- Namastite posudu za pečenje u pećnici. Po dnu posude rasporedite oguljeni krumpir narezan na kockice otprilike iste veličine u jednom sloju.
- Preko krumpira prelijte smjesu na bazi mljevenog mesa, a na vrh stavite naribani sir.
- Prekrijte složenac aluminijskom folijom. Stavite peći jelo u prethodno zagrijanu pećnicu oko pola sata. Potom uklonite aluminijsku foliju i vratite u pećnicu na još 10 do 15 minuta dok se sir ne zapeče.
- Poslužite složenac topao s prilogom po želji poput kiselog vrhnja, mladog luka ili nešto avokada. Dobar tek!
Obvezno ih namočite prije nego što ih pojedete: Sjemenke koje bi svi trebali staviti na jelovnik +3