Chili colorado nema veze s državom niti rijekom Coloradom. Zapravo uopće nije riječ o geografskom pojmu, nego o boji. Chili "color-ado" odnosi se na crvenu boju koja čini ovo jelo još primamljivijim. Želite li napraviti autentičnu verziju tog omiljenog meksičkog gulaša, trebat će vam ljute sušene papričice.

Tradicionalno se koriste ancho ili guajillo, ali iskoristiti možete i sušene papričice prema želji. Čili se poslužuje s tortiljama, kojima se lako pokupi i posljednja kap pikantnog umaka, a na stolu se često nađe i riža, kao i grah te salata.

Količinu ljutih papričica u receptu slobodno prilagodite ukusu, osobito ako ne želite da vas ovo jelo dobro zagrije – pa čak i navuče pokoju suzu u oko zbog ljutine. Papričice ancho nisu jako ljute, a ljutina im se kreće od oko tisuću do tisuću petsto Scovillea.

Papričice guajillo mogu biti malo ljuće, ali i one su na "prijateljskoj" strani spektra ljutine. Ljutina im se kreće od dvije i pol do pet tisuća Scovillea.

Sastojci za chili colorado:

  • 4 sušene papričice ancho
  • 5 sušenih papričica guajillo
  • 1 l pileće juhe
  • 1 mali luk, nasjeckan
  • ½ papričice jalapeno (prema želji)
  • 2 žličice sušenog origana
  • 1 i 1/2 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1200 g juneće lopatice
  • 3 žlice brašna
  • 2 žlice ulja
  • 1 list lovora
  • sok od 1 male limete
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • sol, papar

Za posluživanje:

  • tortilje
  • nasjeckani svježi korijander
  • rotkvice
  • kuhana riža

Priprema chili colorada:

  1. Izvadite meso iz hladnjaka i narežite ga na kocke pa stavite na stranu. Uklonite stabljike (i sjemenke za manje ljutine) iz suhih papričica pa ih isperite pod hladnom vodom. Stavite papričice u lonac i podlijte juhom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte nepoklopljeno 20 minuta.
  2. Za to vrijeme pripremite meso. Sa svih strana ga posolite, popaprite i pospite brašnom. Dodajte ulje u tavu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte meso i pecite dok ne dobije boju s obje strane. Pecite u nekoliko serija da se meso zapeče, ali ne i skuha. Izvadite meso na tanjur i ostavite sa strane.
  3. Dodajte sjeckani luk i jalapeno (ako ih koristite) u tavu i pirjajte nekoliko minuta. Dok se luk prži, omekšale papričice i juhu ulijte u blender. Dodajte pirjani luk i jalapeno pa izmiksajte dok ne postane glatko.
  4. Meso (i nakupljene sokove) vratite u lonac. Procijedite izmiksani umak pa ga dodajte mesu. Dodajte origano, kim, mljevenu papriku, češnjak u prahu i dobro promiješajte. Dodajte lovorov list.
  5. Pustite da polako zavrije, zatim smanjite vatru na nisku jačinu, poklopite i kuhajte oko sat vremena ili dok meso ne omekša.
  6. Umiješajte sok limete i škrobno brašno pomiješano s malo vode. Kuhajte još nekoliko minuta, dok se umak malo ne zgusne. Poslužite s tortiljama, grahom i rižom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju