Chili colorado nema veze s državom niti rijekom Coloradom. Zapravo uopće nije riječ o geografskom pojmu, nego o boji. Chili "color-ado" odnosi se na crvenu boju koja čini ovo jelo još primamljivijim. Želite li napraviti autentičnu verziju tog omiljenog meksičkog gulaša, trebat će vam ljute sušene papričice.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

Tradicionalno se koriste ancho ili guajillo, ali iskoristiti možete i sušene papričice prema želji. Čili se poslužuje s tortiljama, kojima se lako pokupi i posljednja kap pikantnog umaka, a na stolu se često nađe i riža, kao i grah te salata.

Količinu ljutih papričica u receptu slobodno prilagodite ukusu, osobito ako ne želite da vas ovo jelo dobro zagrije – pa čak i navuče pokoju suzu u oko zbog ljutine. Papričice ancho nisu jako ljute, a ljutina im se kreće od oko tisuću do tisuću petsto Scovillea.

Papričice guajillo mogu biti malo ljuće, ali i one su na "prijateljskoj" strani spektra ljutine. Ljutina im se kreće od dvije i pol do pet tisuća Scovillea.

Sastojci za chili colorado:

  • 4 sušene papričice ancho
  • 5 sušenih papričica guajillo
  • 1 l pileće juhe
  • 1 mali luk, nasjeckan
  • ½ papričice jalapeno (prema želji)
  • 2 žličice sušenog origana
  • 1 i 1/2 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1200 g juneće lopatice
  • 3 žlice brašna
  • 2 žlice ulja
  • 1 list lovora
  • sok od 1 male limete
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • sol, papar

Za posluživanje:

  • tortilje
  • nasjeckani svježi korijander
  • rotkvice
  • kuhana riža

Priprema chili colorada:

  1. Izvadite meso iz hladnjaka i narežite ga na kocke pa stavite na stranu. Uklonite stabljike (i sjemenke za manje ljutine) iz suhih papričica pa ih isperite pod hladnom vodom. Stavite papričice u lonac i podlijte juhom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte nepoklopljeno 20 minuta.
  2. Za to vrijeme pripremite meso. Sa svih strana ga posolite, popaprite i pospite brašnom. Dodajte ulje u tavu na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte meso i pecite dok ne dobije boju s obje strane. Pecite u nekoliko serija da se meso zapeče, ali ne i skuha. Izvadite meso na tanjur i ostavite sa strane.
  3. Dodajte sjeckani luk i jalapeno (ako ih koristite) u tavu i pirjajte nekoliko minuta. Dok se luk prži, omekšale papričice i juhu ulijte u blender. Dodajte pirjani luk i jalapeno pa izmiksajte dok ne postane glatko.
  4. Meso (i nakupljene sokove) vratite u lonac. Procijedite izmiksani umak pa ga dodajte mesu. Dodajte origano, kim, mljevenu papriku, češnjak u prahu i dobro promiješajte. Dodajte lovorov list.
  5. Pustite da polako zavrije, zatim smanjite vatru na nisku jačinu, poklopite i kuhajte oko sat vremena ili dok meso ne omekša.
  6. Umiješajte sok limete i škrobno brašno pomiješano s malo vode. Kuhajte još nekoliko minuta, dok se umak malo ne zgusne. Poslužite s tortiljama, grahom i rižom.