Školjke, bombe ili loptice nazivi su za meksička slatka peciva kakva se mogu kupiti u pekarnicama diljem zemlje, ali rado se peku i kod kuće. Mogu sadržavati voćne ili čokoladne nadjeve, a najbolje pašu uz šalicu jake crne kave.
Sastojci za conchas:
- 550 g brašna
- 2,5 žličice instant kvasca
- 250 ml mlijeka
- 70 g šećera
- ½ žličice soli
- 2 jaja
- 115 g maslaca
- 1 žličica cimeta
Nadjev:
- 115 g maslaca
- 130 g šećera
- 1 žlica ribane narančine kore
- 110 g brašna
- 50 g kakaa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice soli
Priprema conchasa:
- Umutite kvasac u toplom mlijeku i ostavite 5-10 minuta ili dok se ne zapjeni.
- Pomiješajte šećer, sol, razmućena jaja, cimet i otopljeni maslac pa miksajte kukastim nastavkom. Dodajte kvasac pa ponovno izmiksajte. Zatim postepeno dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte toliko brašna da tijesto bude kompaktno, ali još malo ljepljivo.
- Izvadite tijesto na plohu posipanu brašnom i mijesite ga dok se ne prestane lijepiti. Stavite ga u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko dva sata ili dok se ne udvostruči.
- Podijelite tijesto na 12 loptica, stavite ih na lim obložen papirom za pečenja s dovoljno razmaka između svake i pokrijte ih krpom. Ostavite na toplom oko sat do dva.
- Izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev i izmiksajte. Na svaku lopticu stavite nadjev i poravnajte. Pecite u pećnici oko 20-25 minuta na 180 stupnjeva Celzija.