Tacos al Pastor omiljeno je meksičko jelo od mariniranih svinjskih odrezaka koji se peku na ražnju, po uzoru na kebab. Slast mesu daje marinada u koju se osim začina dodaje i sok od ananasa koji omekšava meso. Pečeno meso reže se na komadiće i poslužuje u malim tortiljama sa sjeckanim lukom, kriškama avokada i salsom. 

Sastojci za Tacos Al Pastor

  • 2 kg svinjske lopatice bez kosti
  • 3 žlice achiote paste
  • 2 žlice guajillo čilija u prahu
  • 1 žlica češnjaka u prahu
  • 1 žlica sušenog origana
  • 1 žlica kumina
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica papra
  • 175 ml bijelog octa
  • 240 ml soka od ananasa
  • 1 ananas (prema želji)
  • 10 malih tortilja
  • 1 luk
  • 40 g svježeg korijandra
  • 260 g salse
  • 1 avokado
  • 2 limete

Priprema Tacosa Al Pastor:

  1. Narežite svinjsku lopaticu na odreske od otprilike 1 centimetra, a zatim ih prebacite u veliku posudu. Pomiješajte pastu od achiotea, čili u prahu, češnjak u prahu, origano, kumin, sol, papar, ocat i sok od ananasa pa gnječite i miješajte dok ne postane glatko bez grudica. Prelijte meso marinadom, promiješajte, pokrijte zdjelu plastičnom folijom i zatim stavite u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili aluminijskom folijom.
  3. Ananas ogulite i narežite na kriške. Dvije kriške ananasa stavite u lim za pečenje. Uzmite drveni štapić i njime kroz sredinu probodite kriške ananasa tako da uspravno stoji. Izvadite svinjetinu iz hladnjaka i slažite na drveni štapić odreske, jedan na drugi tako da ih probodete kroz sredinu. Na vrh stavite još jednu krišku ananasa.
  4. Pecite oko sat i pol. Ostavite meso neka se odmori oko 10 minuta, a zatim izrežite meso i ananas na tanke kriške i stavite ih u tortilje sa sjeckanim lukom, avokado, salsom i sjeckanim korijandrom. Poslužite s kriškama limete. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju