Tacos al Pastor omiljeno je meksičko jelo od mariniranih svinjskih odrezaka koji se peku na ražnju, po uzoru na kebab. Slast mesu daje marinada u koju se osim začina dodaje i sok od ananasa koji omekšava meso. Pečeno meso reže se na komadiće i poslužuje u malim tortiljama sa sjeckanim lukom, kriškama avokada i salsom.
Sastojci za Tacos Al Pastor
- 2 kg svinjske lopatice bez kosti
- 3 žlice achiote paste
- 2 žlice guajillo čilija u prahu
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žlica sušenog origana
- 1 žlica kumina
- 1 žlica soli
- 1 žlica papra
- 175 ml bijelog octa
- 240 ml soka od ananasa
- 1 ananas (prema želji)
- 10 malih tortilja
- 1 luk
- 40 g svježeg korijandra
- 260 g salse
- 1 avokado
- 2 limete
Priprema Tacosa Al Pastor:
- Narežite svinjsku lopaticu na odreske od otprilike 1 centimetra, a zatim ih prebacite u veliku posudu. Pomiješajte pastu od achiotea, čili u prahu, češnjak u prahu, origano, kumin, sol, papar, ocat i sok od ananasa pa gnječite i miješajte dok ne postane glatko bez grudica. Prelijte meso marinadom, promiješajte, pokrijte zdjelu plastičnom folijom i zatim stavite u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili aluminijskom folijom.
- Ananas ogulite i narežite na kriške. Dvije kriške ananasa stavite u lim za pečenje. Uzmite drveni štapić i njime kroz sredinu probodite kriške ananasa tako da uspravno stoji. Izvadite svinjetinu iz hladnjaka i slažite na drveni štapić odreske, jedan na drugi tako da ih probodete kroz sredinu. Na vrh stavite još jednu krišku ananasa.
- Pecite oko sat i pol. Ostavite meso neka se odmori oko 10 minuta, a zatim izrežite meso i ananas na tanke kriške i stavite ih u tortilje sa sjeckanim lukom, avokado, salsom i sjeckanim korijandrom. Poslužite s kriškama limete.