Kung Pao piletina popularno je kinesko jelo koje obuhvaća pileće meso narezano na kocke, marinirano u azijskim začinima te pripremljeno s povrćem, kikirikijem i čili papričicama u woku.
Mi vam donosimo recept za svojevrsnu varijantu ovoga jela u kojem glavnu riječ vodi tanko narezana svinjetina. Poslužite se možete različitim komadima svinjetine – od pisanice do kotleta.
Imajte na umu da bi meso trebalo marinirati barem sat vremena prije termičke obrade, a po mogućnosti i preko noći. Zbog tanko narezanog mesa termička obrada trajat će svega 10-ak minuta.
Sastojci:
450 g svinjetine bez kosti
1 luk
1 čili papričica
1 žlica sezamovog ulja
Sastojci za marinadu:
65 ml umaka od soje
4 češnja češnjak
2 žlice sezamova ulja
2 žlice vode
2 čajne žličice meda
1 čajna žličica rižina octa
1 čajna žličica ljutog umaka (npr. Sriracha)
crni papar po želji
Priprema:
1. Ubacite sve sastojke za marinadu u veliku zdjelu i dobro promiješajte.
2. Uronite tanko narezanu svinjetinu u marinadu i dobro promiješajte.
3. Stavite meso u hladnjak na barem sat vremena ili preko noći da se okusi sljube.
4. Izvadite meso iz marinade.
5. U tavi zagrijte jednu žlicu sezamova ulja pa na njemu prepržite komadiće marinirane svinjetine zajedno s tankom narezanim lukom i čili papričicom.
6. Termički obrađujte sve zajedno dok meso nije pečeno, a luk ne omekša. Za to će vam trebati oko pet minuta.
7. U tavu dodajte i marinadu u kojem se meso mariniralo, pa sve zajedno kuhajte barem pet minuta dok se umak ne zgusne, okusi ne sljube i ne unište sve eventualne bakterije od svinjetine iz marinade.
8. Poslužite toplo s nasjeckanim mladim lukom po želji. Dobar tek!
Jedi koliko možeš: Novi restoran azijske kuhinje otvara se u Zagrebu +4