Svinjetina je jedna od temeljnih namirnica kineske kuhinje, a koju termički obrađuju na različite načine – kuhaju je, pirjaju, prže, pohaju...
Mi vam donosimo recept za pirjane komadiće svinjetine koji se pripremaju od jednostavnih sastojaka. Nježni komadi svinjetine pirjaju se u umaku punom slasti i s daškom ljutine.
Ako niste ljubitelj ljutog, smanjite količinu ulja od čilija ili ovaj sastojak ispustite iz recepta.
Pirjana svinjetina se tradicionalno poslužuje uz kuhanu rižu, no možete ga sljubiti i s kineskim rezancima ili jednostavnim pireom od krumpira. Zapravo, svinjetina je tako fina da je možete jesti i uz običan kruh.
Sastojci:
- 900 g svinjskog karea
- 375 ml vode
- 125 ml umaka od soje
- 4 žlice šećera
- 1 žlica nasjeckanog češnjaka
- 1 čajna žličica naribanog đumbira
- 1 čajna žličica tostiranog sezamovog ulja
- 1 žlica ulja od čilija
- biljno ulje za pirjanje
- mladi luk za posluživanje
- sezamove sjemenke za posluživanje
Priprema:
- Narežite svinjetinu na kocke veličine oko 2,5 centimetara.
- U tavi zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepržite svinjetinu sa svih strana dok ne dobije lijepu zlaćanu boju.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte vodu, umak od soje, šećer, tostirano sezamovo ulje, ulje od čilija, nasjeckani češnjak i naribani đumbir.
- Dobiveni umak prelijte preko mesa i pustite da zavrije. Potom smanjite temepraturu i na laganoj pirjajte meso oko 30 minuta dok se svinjetina termički ne obradi do kraja, a umak ne reducira.
- Poslužite meso s nasjeckanim mladim lukom i sezamovim sjemenkama. Dobar tek!
Hrskava svinjetina s jajima: Azijski recept pun okusa koji može pomoći protiv mamurluka +0