Gua bao peciva kuhana na pari, meka kao duša, omiljena su u Aziji, ali i cijelome svijetu. Pune se sporo kuhanom svinjetinom koja se vilicom razdvaja na rezance, pečenim carskim mesom, mariniranom junetinom, povrćem i zapravo s čime god poželite!

Spas su za višak pečenja ili kuhanog mesa iz juhe, a sjajno će pasati i uz pokoju krišku hrskavo pržene slanine. Gua bao se mogu se pronaći i u azijskim restoranima diljem Hrvatske, a poželite li ih pripremiti kod kuće, evo i recepta.

Sastojci za gua bao:

290 g (2 šalice) brašna
3 g (žličica) instant-kvasca
3 g (žličica) praška za pecivo
10 g (2 žličice) šećera
1/8 žličice soli
180 ml punomasnog mlijeka
ulje za premazivanje

Priprema:

1. Pomiješajte suhe sastojke u posudi pa polagano ulijte hladno mlijeko miješajući dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Zatim uključite mikser s kukom za tijesto i miksajte pet minuta dok ne dobijete kuglu tijesta. Nemate li mikser, mijesite oko 10 minuta.

2. Prebacite tijesto u posudu pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite 10 minuta. Zatim mijesite tijesto oko minutu, dvije, dok ne postane glatko. Ponovno pokrijte i pričekajte dok se ne udvostruči. Trebat će otprilike oko jedan sat.

3. Pripremite 10 listova papira za pečenje veličine oko dlana – trebat će vam kao podloga za peciva dok se kuhaju na pari.

4. Malo izlupajte tijesto da istisnete zrak pa mijesite oko minutu. Podijelite ga na dva dijela pa svaki razdvojite na pet manjih komada. Svaki bi trebao težiti oko 48 grama. Oblikujte ih u kugle pa prebacite na tanjur koji prekrijte folijom.

5. Prebacite loptice na čistu radnu plohu pa razvaljajte u ovalnu formu debljine oko pola centimetra te premažite kistom umočenim u ulje. Lagano presavijte tijesto i stavite ga na pripremljeni papir za pečenje.

6. Stavite prvu turu peciva u posudu za kuhanje na pari ostavljajući oko 2,5 cm između njih (ostatak prekrijte folijom i stavite u hladnjak) Ostavite 15 minuta do pola sata prije nego što počnete s kuhanjem. Ulijte hladnu vodu u lonac za kuhanje na pari kako bi se temperatura polako dizala.

7. Kuhajte poklopljeno na umjerenoj vatri. Kad voda proključa kuhate oko 10 minuta i zatim ugasite vatru, ali poklopac dignite tek nakon pet minuta da ne splasnu. Nakon toga ih izvadite na rešetku i nastavite s kuhanjem preostalih peciva – prije kuhanja pričekajte dvije minute da se ponovno zagriju na sobnu temperaturu.

7. Napunite peciva nadjevom prema želji i poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju