Pržena piletina u umaku od naranče popularno je jelo u Kini, ali i ostatku svijeta sa snažnim kineskim kulinarskim utjecajima. Iako iznimno ukusan, originalni recept prepun je dodanih šećera i ulja.

Za pripremu umaka od naranče ponekad je potrebno i 100 grama bijelog i/ili smeđeg šećera. Srećom, ovaj se recept može napraviti i s nešto zdravijim alternativama, odnosno s medom.

Da biste smanjili masnoće u jelu, umjesto u dubokom ulju, piletinu ispecite u pećnici (ili fritezi na vrući zrak).

Rezanci sa svinjetinom Hrana i piće Omiljeno jelo Hong Konga: Recept za hrskave rezance sa svinjetinom i gljivama

Sastojci:
450 g otkoštenih pilećih prsa bez kože
270 g brašna
250 g panko krušnih mrvica
85 g meda
75 ml umaka od soje
2 velika jaja
2 velike naranče
2 žlice kukuruznog škroba
2 sušene čili papričice
2 češnja češnjaka
2 čajne žličice naribanog đumbira
sol i papar po želji
mladi luk za ukrašavanje
sezamove sjemenke za ukrašavanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Kao iz kineskog restorana: Chow Mein s piletinom kojim ćete oduševiti goste

Priprema:
1. Narežite piletinu na kocke veličine oko 2,5 centimetara, posolite ih i poparite po želji.

2. Umočite kockice u brašno, u jaja i krušne mrvice. Na ovaj način panirajte pripremljenu piletinu dok ne potrošite svo meso.

3. Paniranu piletinu stavite na papir za pečenje te ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.

4. Za umak: naribajte koricu obje naranče te iscijedite sok. Narančin sok pomiješajte s umakom od soje, medom, naribanim češnjakom i đumbirom te kukuruznim škrobom.

5. Tekućinu bez grudica ulijte u manji lonac te zagrijte na laganoj temperaturi s čili papričicama dok se umak ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

6. Preko pečene piletine prelijte umak pa sve zajedno poslužite uz kuhanu rižu, nasjeckani mladi luk, naribanu narančinu koricu i nešto sezama. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju