• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

10 najboljih talijanskih umaka za tjesteninu: Savršeni recepti kada vam se jede nešto brzo i prefino

Osim samog umaka, Talijani paze i na oblik tjestenine s kojim će je poslužiti. Općenito je pravilo: što je glađa tjestenina, to umak treba biti rjeđi.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 27.10.2023 07:12 komentari
viber Created with Sketch.
Pasta alla Norma
Pasta alla Norma (Foto:Getty Images)

Galerija Pasta alla Norma 0

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

Tjestenina je kraljica talijanskih stolova, a na Čizmi ne nedostaje niti umaka koje je zavolio cijeli svijet. Od jednostavnih koji broje tek nekoliko sastojaka, do ragua koje treba kuhati satima – u talijanskim kuharicama lako ćete pronaći inspiraciju.

Osim samog umaka, Talijani paze i na oblik tjestenine s kojim će je poslužiti. Općenito je pravilo: što je glađa tjestenina, to umak treba biti rjeđi. Presavijeni oblici ili nazubljeni idealni su za gušće umake.

Špageti, kao i druga dugačka tjestenina okruglog oblika prikladna je za većinu umaka, ali ne i uz bolonjez. Kako biste iskoristili čari tog umaka, najbolje ga je poslužiti uz tagliatelle (dugački rezanci, obično 5 mm širine) jer njihovi rubovi omogućuju bolji okus.

Kratka tjestenina poput makarona ili penna (pera ili cjevčice) najbolja je za umak arrabiata (pinkantni umak od češnjaka, rajčice, ljutih papričica i maslinova ulja) ili dugo kuhane rague od mesa i rajčica. Ta kratka tjestenina, koja uključuje i farfalle (mašnice) te fusille (federi), kao i vrste prazne cjevaste tjestenine jede se s taman toliko umaka da ih pokrije.

Za kuhanje tjestenine pripremite velik lonac. Tjestenina sadrži škrob koji se tijekom kuhanja otpušta u kipućoj vodi. Uz veliku količinu vode, škrob se bolje topi, sprječavajući lijepljenje tjestenine. Kada voda proključa, dodajte sol - za svaku litru vode trebat će vam deset grama soli.

Ako kuhate špagete, pažljivo ih stavite u vodu koja ključa i lagano ih pritisnite da se rasporede u loncu. Nakon minute ih promiješajte da se ne slijepe. Tjestenina ne smije biti prekuhana. Talijani je kuhaju tako da bude al dente, odnosno pod zub - ili još malo tvrda. Tako ćemo je dulje žvakati, bolje probaviti, a u konačnici će biti i ukusnija. Kako bi bila kuhana al dente, kušajte je nekoliko minuta prije nego što je naznačeno na pakiranju i tako nećete pogriješiti.

Bolognese

Sigurno ste nebrojeno puta kuhali ili jeli tjesteninu s umakom bolognese, umakom koji poznaje čitav svijet, no samo ga rijetki znaju pripremiti onako kako se on izvorno priprema.

I vjerojatno ste mnogo puta čuli da se taj umak na laganoj vatri kuha i više od dva sata pa ste na to odmahnuli rukom, jer čemu tako jednostavan umak kuhati dva sata?! A upravo se dugotrajnim, polaganim kuhanjem postiže sva slasnost toga talijanskog umaka kojem niti jedan gurman ne može odoljeti. Ovdje potražite recept za za izvorni umak bolognese.

Slika nije dostupna Hrana i piće U čemu je štos? Talijanski sir mekog srca koji ćemo sve češće viđati u hrvatskim restoranima

Cacio e Pepe

Rimski specijalitet, spagetti cacio e pepe, odnosno špageti sa sirom i paprom jedno su od jela koje traži minimalan broj sastojaka. No da bi bili ukusni, potreban vam je kvalitetan sir, maslac – kao i što bolja tjestenina. Ovdje potražite recept

Marinara

Marinara je jedan od onih umaka koje morate probati, a kada to učinite, postat će jedan od standardnih recepata koje ćete koristiti. Brz je, jednostavan i osnova za mnoge druge recepte. Da biste dobili umak u kojem ćete uživati, najvažnije je da odaberete slatke rajčice koje ne sadrže previše vode. Ovdje kliknite za recept

Norma

Pasta alla Norma sicilijanski je specijalitet koji navodno dijeli ime s Bellinijevom operom. Prema drugoj teoriji nastala je kao "norma" za ostala jela nastala u Cataniji, a brojni se kuhari slažu da jelo svoj "vulkanski" izgled erupcije rajčica i patlidžana duguje Etni.

I oni koji inače ne ljube patlidžane, vole je i pružaju priliku slasnom umaku, a kako ne bi bili gorki, prethodno ih posole i kasnije "ocijede" od gorčine. Neki kuhari tvrde da se tako manje napiju ulja tijekom pečenja (patlidžani, ne kuhari). Recept za pastu alla Norma čeka vas ovdje.

Carbonara

Da biste napravili pravu pastu alla carbonara ne treba vam vrhnje ni ulje. Kremasta tekstura dobiva se upotrebnom domaćih jaja, a bogatstvo okusa daje mu slanina od sušenih svinjskih obraza i tvrdi sir Pecorino. Tu je i recept. 

Putanesca

Puttanesca, omiljeni talijanski umak podrazumijeva češnjak i inćune koji se najprije pirjaju na maslinovu ulju pa im se dodaju kapari, masline te rajčice.

Napuljski specijalitet navodno je nastao kako bi se namamili muškarci, a bila to istina ili ne, ovo jelo namamit će vas intenzivnim okusima. Recept za piletinu puttanesca potražite ovdje.

Zabaione Hrana i piće Recept za umorne muževe: Prefini desert od samo tri sastojka

Amatriciana

Umak amatriciana karakterizira slastan okus rajčice koja se sljubljuje s papričicom peperoncino, sočnom slaninom guanciale napravljenom od sušenih svinjskih obraza i tvrdim sirom pecorinom, a poslužuje s kuhanim špagetima ili bucatinijima. Recept je ovdje.

Pasta alla gricia

Pasta alla gricia uz carbonaru, cacio e pepe i amatricianu još je jedan dokaz da Talijani mogu napraviti savršen ručak bez previše sastojaka ili kompliciranja. Duša jela je guanciale (o kojoj više možete doznati ovdje), slanina od sušenih svinjskih obraza, koja ima intenzivniju aromu od pancete, ali mekšu teksturu.

Karakteristična je za predio središnje Italije, a posebno Umbriju i Lacij. U receptu za pastu alla gricia, koja se naziva i carbonara bez jaja ili bijela amatriciana, možete koristiti i slaninu, a kako biste je što lakše narezali, prethodno je ostavite u zamrzivaču. Upravo je u Laciju pasta alla gricia dovedena do savršenstva, a bez previše truda možete je napraviti sami po ovom receptu.

Trapanese

Pesto alla trapanese prepoznaje se po crvenoj boji, koji za razliku od tipičnog, zelenog pesta genovesea sadrži rajčice. Crveni pesto specijalitet je na Siciliji, gdje ga Talijani obožavaju s tjesteninom i najčešće poslužuju s kratkim i debeljuškastim, „zafrknutim“ oblicima koji se zovu busiati. Recept za slavni umak potražite ovdje. 

Pasta alla bosciaola

Pasta alla bosciaola jedan je od omiljenih talijanskih specijaliteta, a radi se o tjestenini s gljivama, najčešće vrganjima. Naziv tog jela mogao bi se prevesti kao "šumska" ili "šumareva" tjestenina.

Iako je najukusnija sa svježim gljivama, koriste se i sušene, koje možete naći u trgovinama tijekom cijele godine. Kako cijena vrganja nije mala, neki kuhari dodaju i druge, pristupačnije vrste gljiva, poput lisičarki ili šampinjona. Ovdje je recept.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja
 

  • #Recepti
  • #tjestenina
  • #Pasta
  • #umak
  • #najbolji talijanski umaci
  • #carbonara
  • #bolognese
  • #kako skuhati tjesteninu
  • #kako napraviti umak za tjesteninu
  • #najbolji umak za tjesteninu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Bez zaprške i brašna: Tri najbolja načina za zgušnjavanje variva
Ne koštaju puno
Bez zaprške i brašna: Tri najbolja načina za zgušnjavanje variva
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Pogledajte atmosferu sa Hrvatske noći u Frankfurtu
dogoočekivana noć
Ludnica u Frankfurtu! Pogledajte atmosferu s najvećeg okupljanja Hrvata iz dijaspore
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Ludnica u Zenici! BiH furioznim drugim poluvremenom do preokreta, golčina Bajraktarevića
Velik korak prema SP-u
VIDEO Ludnica u Zenici! BiH furioznim drugim poluvremenom do preokreta, golčina Bajraktarevića
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Skrivena sudbina: Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
SKRIVENA SUDBINA
Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ulična moda: Street style izdanje modno usklađenog para na zagrebačkoj špici
TOP SU
Par iz centra Zagreba: Upravo ovakva izdanja znaju biti najugodnije iznenađenje na špici
sve
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Bang bang umak - 4
Gotov za tren

Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada

Osim uz piletinu, bang bang umak poslužite uz pržene kozice i lignje te iskoristite kao preljev za salatu ili pečeno povrće... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close