Umak od rajčica, tikvice i nježno zagoreni patlidžani, fini mediteranski začini, riccota sir i parmezan osnovni su sastojci ovog složenca, svi odreda toliko ukusni da gotovo i ne trebate paliti pećnicu.

Ali kada je upalite i kada se svi sastojci prožmu, a sir se rastopi, sigurni smo da ćete ovo jelo često pripremati i još češće o njemu maštati.

Sastojci za složenac od patlidžana:

  • 2 patlidžana
  • 2-3 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
  • 500 ml šalše ili gotovog umaka od rajčice
  • 1 čajna žličica origana
  • 2 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
  • 2 žlice nasjeckanih listića bosiljka
  • 30 g parmezana
  • 20 g krušnih mrvica
  • sol
  • papar

Za punjenje:

  • 1/4 čajne žličice čili pahuljica
  • 2 tikvice, naribane
  • 1/4 čajne žličice crnog papra
  • 4 žlice nasjeckanih svježih listova peršina
  • 140 g kozjeg sira ili ricotte

Priprema složenca od patlidžana:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Narežite patlidžane po duljini na tanke ploške.
  2. Također krupno naribajte tikvice i ostavite ih sa strane.
  3. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira: kozji sir, čili pahuljice, 2 žlice svježeg peršina, 1/2 čajne žličice mljevenog češnjaka, papar i sol. Ostaviti sa strane.
  4. Na jako zagrijanoj tavi ispecite lagano nauljene kriške patlidžana.
  5. Na tavi zagrijte 1 žlicu ulja pa dodajte češnjak, origano, umak od rajčice i po potrebi soli. Dobro promiješajte pa kuhajte 5 minuta i maknite s vatre.
  6. Na svaku krišku patlidžana stavite žlicu ribanih tikvica i žlicu nadjeva od sira te zamotajte u rolicu.
  7. U vatrostalnu posudu ili lim za pečenje izlijte na dno malo umaka od rajčice, poslažite punjene kriške patlidžana i prelijte preostalim umakom.
  8. Pecite 10-15 minuta, a zatim izvadite i po vrhu pospite mješavinu parmezana, mrvica i peršina pa pecite još 5 minuta.
  9. Pustite da se složenac ohladi 5 ili10 minuta, a prije posluživanja pospite s još malo svježeg bosiljka.
       

  Prefino! 7 jednostavnih jela za svaki dan ovog tjedna u kojima ćete istinski uživati Ilustracija paste alla zozzona Curry od gljiva Varivo od slanutka +1 Napravite proteinske palačinke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju