Pasta alla Norma sicilijanski je specijalitet koji navodno dijeli ime s Bellinijevom operom. Prema drugoj teoriji nastala je kao "norma" za ostala jela nastala u Cataniji, a brojni se kuhari slažu da jelo svoj "vulkanski" izgled erupcije rajčica i patlidžana duguje Etni.  

Sa samo nekoliko sastojaka ovo jelo dokazuje da je jednostavno često i najbolje. Čak i Jamie Oliver tepa toj tjestenini s patlidžanima i rajčicom kao "zagrljaju iz tanjura".

I oni koji inače ne ljube patlidžane vole je i pružaju priliku slasnom umaku, a kako ne bi bili gorki, prethodno ih posole i kasnije "ocijede" od gorčine. Neki kuhari tvrde da se tako manje napiju ulja tijekom pečenja (patlidžani, ne kuhari).

Patlidžani se mogu narezati na tanke ploške pa će jelo biti primamljivijeg izgleda, a odlučite li se na kockice, bit će ih spretnije jesti. Ovisno o tome koliko pazite na liniju, možete ih popržiti u tavi, na roštilju ili u dubokom ulju.

Iako je pasta alla Norma poznata po patlidžanima, rajčice su te koje pružaju najviše slasti. Trebat će vam i bosiljak, a neke sicilijanske domaćice dodaju i prstohvat čilija, kao i češnjak ili luk.

Kad je riječ o tjestenini, imate slobodu izbora - odlična su opcija špageti ili nešto deblji bucatini, penne ili rigatoni. Važno je samo da odaberete oblik koji će spretno pokupiti mirisni umak. Bez sira nema Norme. Parmezan i ricotta fino podižu ostale okuse.

Sastojci za pastu alla Norma:

1 veliki patlidžan
4 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka
4 rajčice ili limenka pelata
25 g bosiljka
150 g – 200 g tjestenine (ovisno o gladi)
1 žlica parmezana

Priprema:

1. Patlidžan narežite na ploške ili kockice, posolite i ostavite sa strane pola sata.

2. Zagrijte pola količine ulja u tavi.

3. Patlidžane isperite u hladnoj vodi, obrišite kuhinjskim papirom pa ubacite u tavu na 15-20 minuta uz povremeno okretanje.

4. Zagrijte ostatak ulja i dodajte sjeckani češnjak pa nakon nekoliko minuta ubacite i rajčice, polovicu bosiljka. Kuhajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta dok se umak ne zgusne pa dodajte patlidžane i kuhanu tjesteninu.

5. Posipajte sirom i ostatkom bosiljka te poslužite.

Teniska loptica Putovanja Zašto biste se uvijek trebali ukrcati u avion s teniskom lopticom?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju