Pasta alla bosciaola jedan je od omiljenih talijanskih specijaliteta, a radi se o tjestenini s gljivama, najčešće vrganjima. Naziv tog jela mogao bi se prevesti kao "šumska" ili "šumareva" tjestenina. Iako je najukusnija sa svježim gljivama, koriste se i sušene, koje možete naći u trgovinama tijekom cijele godine. Kako cijena vrganja nije mala, neki kuhari dodaju i druge, pristupačnije vrste gljiva, poput lisičarki ili šampinjona.

Osim gljiva, za crvenu bosciaolu dodaje se i rajčica, a omiljene su i varijacije u kojima ih mijenja vrhnje (bianca). Osim gljiva, trebat će vam i svježa kobasica kojoj se skida opna, a potom se prži u tavi, kao mljeveno meso. Kad je riječ o vrsti tjestenine, odlično će poslužiti penne, tagliatelle, ali slobodno iskoristite oblik koji vam najbolje paše.

Sastojci za pastu alla bosciaolu

  • 360 g tjestenine
  • 500 g gljiva (možete koristiti 40 g vrganja, svježih ili sušenih plus šampinjoni ili neke druge gljive prema želji)
  • 100 g pancete 
  • 300 g svježe kobasice (pečenice)
  • 1 glavica luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 400 g pelata
  • 40 g sira (parmezan)
  • 1 šaka nasjeckanog svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  1. Zagrijte vodu za tjesteninu. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i dodajte pancetu narezanu na kockice. Kratko ispržite i dodajte razmrvljeno meso kobasica i pržite nekoliko minuta. Ako koristite sušene vrganje, namočite ih u vodi.
  2. Izvadite meso iz tave i dodajte maslinovo ulje i nasjeckani luk. Kad luk omekša, dodajte svježe gljive. Nakon nekoliko minuta dodate i svježe ili sušene vrganje. Pomiješajte i kuhajte još minutu-dvije.
  3. Vratite meso u tavu i prelijte ga bijelim vinom. Kad alkohol ispari, dodajte rajčice. Začinite, promiješajte i pirjajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Dodajte malo svježeg peršina.
  4. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju, ocijedite je i dodajte u tavu s umakom pa promiješajte. Poslužite posipano peršinom i parmezanom.

Švicarski kameleon: Recept za popečke od krumpira koji se jedu u svako doba dana Švicarski rösti - 27 Švicarski rösti - 26 Švicarski rösti - 23 +23 Švicarski rösti - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju