Umak od rajčica jedna je od omiljenih baza brojnih ljetnih jela, bilo u kombinaciji s tjesteninom, povrćem ili mesom. A da biste dobili umak u kojem ćete uživati, najvažnije je da odaberete slatke rajčice koje ne sadrže previše vode. Tim se pravilom vodi poznata chefica Lidia Bastianich, koja svojim umacima od rajčice voli dodati i kick ljutine.
Kako kaže, Lidia nikad ne miksa rajčice u blenderu jer se skupi previše zraka, a izgubi se i dio lijepe boje. Bolje ih je nasjeckati ili samljeti, a zatim dodati malo vode i ljutu papričicu. Kako biste dobili marinaru, umak koji je nešto rjeđi od tipičnog, gustog umaka od rajčice, kuhajte ga 20 minuta i dobit ćete odličan okus.
"Ovo je jedan od onih umaka koje morate probati, a kada to učinite, postat će jedan od standardnih recepata koje ćete koristiti. Brz je, jednostavan i nutritivno dobar te je osnova za mnoge druge recepte. Možete ga i zamrznuti te čuvati mjesec do dva. Iskoristite sočne zrele rajčice, a ako vam nisu pri ruci, možete upotrijebiti konzervirane rajčice sorte šljivar", savjetuje chefica i dodaje kako u slučaju da koristite svježe rajčice možete slobodno povećati količinu maslinova ulja. Također, umjesto ljute papričice poslužit će i prstohvat pahuljica čilija.
Sastojci za marinaru:
- 60 ml maslinova ulja (120 ml ako koristite rajčice iz limenke)
- 8 češnjeva češnjaka
- 1400 g svježih zrelih rajčica ili 1 kg pelata iz limenke
- 1 ljuta papričica (peperoncino)
- 10 listova bosiljka
Priprema marinare:
- Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte protisnuti češnjak i kuhajte oko 2 minute.
- Dodajte rajčice i kuhajte dok ne provrije pa začinite solju i dodajte ljutu papričicu (koju kasnije možete izvaditi).
- Smanjite vatru i pirjajte, lomeći rajčice kuhačom dok se kuhaju, sve dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. Umiješajte bosiljak otprilike 5 minuta prije nego što je umak gotov.
- Kušajte umak i po potrebi dodajte sol i papar.
Kreator najbolje pizze na svijetu: Trik Alena Radanovića s kojim se i vaša pizza može približiti šampionskoj +4