Galerija Pesto - 1 1 Pesto - 2 1 Pesto - 4 1 Pesto - 5 1

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

Pesto alla trapanese prepoznaje se po crvenoj boji, koji za razliku od tipičnog, zelenog pesta genovesea sadrži rajčice. Crveni pesto specijalitet je na Siciliji, gdje ga Talijani obožavaju s tjesteninom i najčešće poslužuju s kratkim i debeljuškastim, „zafrknutim“ oblicima koji se zovu busiati. U trgovinama ćete ga ponekad naći pod nazivom pesto alla siciliana, ali karakterističan je upravo za Trapane, regiju smještenu na samom sjeverozapadu Sicilije. Predivno rustikalan umak ima i hrskavu notu koju duguje bademima, a miriše na rajčicu, bosiljak i češnjak. Slast mu pruža i naribani sir - pecorino.

Sastojci za pastu alla trapanese:

  • 320 g tjestenine
  • 250 g rajčice
  • 50 g badema
  • 50 g svježeg bosiljka + nekoliko listova za ukrašavanje
  • 1 velika žlica naribanog sira (pecorino) + za posipavanje
  • 1 češanj češnjaka
  • dobro maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema paste alla trapanese

  1. Bademe kuhajte u vrućoj vodi oko tri minute pa ih procijedite i ogulite. Rajčice zarežite pa kuhajte u vrućoj vodi 2 minute. Procijedite ih i ogulite. Naribajte sir. Ogulite i narežite češnjak na ploške.
  2. Ako imate mužar, iskoristite ga za pripremu umaka, ali pesto možete pripremiti i u mikseru kratko miksajući (pulsirajući) Sastojke nemojte previše izmiksati – umak ne treba biti kremast.
  3. Najprije zgnječite (ili kratko izmiksajte) bademe i češnjak, zatim rajčice i bosiljak. Tek na kraju dodajte naribani sir i malo ulja, prema ukusu. Posolite i po želji dodajte malo papra.
  4. Tjesteninu skuhajte, ocijedite kad je al dente i pomiješajte s umakom. Dodajte i 2 žlice maslinovog ulja. Prema želji dodajte još sira i ukrasite bosiljkom.