Meki biskvit, čokolada i kokos tris je koji poznajemo pod nazivom čupavci, a u Australiji ih nazivaju Lamingtons - po Lady Lamington, supruzi guvernera iz Queenslanda, koja je jednom prilikom naručila žuti, spužvasti biskvit, preliven čokoladom i uvaljan u kokos. Priprema australskih čupavaca je gotovo ista kao kod nas, osim što Australci biskvit pune marmeladom.

U trendu Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave Kviz općeg znanja - 6 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koje baš ništa ne može iznenaditi Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor

No ljubiteljima kokosa mogla bi se svidjeti i varijanta s pistacijama. Osim mljevenih pistacija za posipavanje trebat će vam i namaz ili pasta od pistacija, najbolje glatka i svilenkasta. 

Čupavci s pistacijama - sastojci:

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 375 g brašna
  • 250 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Glazura:

  • 400 ml mlijeka
  • 300 g tamne čokolade
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice ruma

Dodatno:

  • 250 g ribanog kokosa
  • 100 g mljevenih pistacija
  • 150 g paste ili namaza od pistacija

Čupavci s pistacijama - priprema:

  1. Jaja i mlijeko izvadite iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
  2. U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta. Zatim postepeno u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg.
  3. Kalup za pečenje namastite i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Gotovo je kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.
  4. Biskvit prerežite po dužini, donji dio premažite pastom od pistacija, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke.
  5. Čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakom vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Sada kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i zatim uvaljajte u kokos i pistacije.

Kad je prevruće za kuhanje: 7 finih i brzih jela za svaki dan ovoga tjedna Muhammara namaz od pečenih paprika Zobena kaša bez kuhanja ili overnight oats Čokoladni cheesecake koji se ne peče +3 Hladna salata od kus-kusa i tune iz konzerve