Meki biskvit, čokolada i kokos tris je koji poznajemo pod nazivom čupavci, a u Australiji ih nazivaju Lamingtons - po Lady Lamington, supruzi guvernera iz Queenslanda, koja je jednom prilikom naručila žuti, spužvasti biskvit, preliven čokoladom i uvaljan u kokos. Priprema australskih čupavaca je gotovo ista kao kod nas, osim što Australci biskvit pune marmeladom.
No ljubiteljima kokosa mogla bi se svidjeti i varijanta s pistacijama. Osim mljevenih pistacija za posipavanje trebat će vam i namaz ili pasta od pistacija, najbolje glatka i svilenkasta.
Čupavci s pistacijama - sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja
- 375 g brašna
- 250 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 150 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Glazura:
- 400 ml mlijeka
- 300 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 2 žlice ruma
Dodatno:
- 250 g ribanog kokosa
- 100 g mljevenih pistacija
- 150 g paste ili namaza od pistacija
Čupavci s pistacijama - priprema:
- Jaja i mlijeko izvadite iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
- U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta. Zatim postepeno u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg.
- Kalup za pečenje namastite i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Gotovo je kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.
- Biskvit prerežite po dužini, donji dio premažite pastom od pistacija, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke.
- Čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakom vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Sada kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i zatim uvaljajte u kokos i pistacije.
Kad je prevruće za kuhanje: 7 finih i brzih jela za svaki dan ovoga tjedna