Pasta alla carbonara je tradicionalno talijansko jelo koje potječe iz regije Lacij u središte zemlje, a koje se priprema od svega nekoliko sastojaka. Štoviše, ako u recept ne ubrojimo osnovne kuhinjske začine poput soli i papra, u carbonaru idu svega četiri sastojka.
Ovo jelo ima vrlo kremastu teksturu i bogat okus, no za razliku od brojnih recepata koji se mogu pronaći u Hrvatskoj – u carbonaru ne ide ulje niti vrhnje.
Kremasta tekstura dobiva se upotrebom (domaćih) jaja, dok mu bogatstvo okusa daje slanina od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale i tvrdi sir od ovčjeg mlijeka Pecorino.
Maslinovo ulje je dopušteno samo ako pripremate vegetarijansku verziju jela. U tom slučaju ono se dodaje umjesto guancialea.
Britanska YouTuberica Nicki Positano, koja živi na obali Amalfi, zamolila je prijatelja iz Italije da na njezinu kanalu pokaže kako se radi prava pasta alla carbonara. Evo što vam je potrebno:
Sastojci za špagete alla carbonara:
- 300 grama sušenih špageta
- 100 grama naribanog sira Pecorino
- 4 žumanjka
- 3 deblje kriške guancialea
- sol i papar
Priprema:
- U lagano posoljenoj vodi skuhajte špagete al dente. Guanciale narežite na manje trakice i pržite ih na tavi dok ne postanu hrskave. Uklonite guanciale iz tave, a preostalu masnoću podlijte s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Dodajte kuhane špagete u tavu i kratko ih promiješajte dok se svi sastojci ne sljube. Od naribanog sira i žumanjaka napravite gustu pastu, koju po potrebi možete razrijediti s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Dobro je popaprite.
- Smanjite vatru pa u tjesteninu dodajte pastu od sira i jaja. Dobro promiješajte da se sir i žumanjci ravnomjerno rasporede po špagetima. U tavu vratite hrskavi guanciale.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Kako Talijani pripremaju špagete alla carbonara pogledajte u vlogu Nicki Positano.