Pasta alla gricia uz carbonaru, cacio e pepe i amatricianu još je jedan dokaz da Talijani mogu napraviti savršen ručak bez previše sastojaka ili kompliciranja. Duša jela je guanciale (o kojoj više možete doznati ovdje), slanina od sušenih svinjskih obraza, koja ima intenzivniju aromu od pancete, ali mekšu teksturu. Karakteristična je za predio središnje Italije, a posebno Umbriju i Lacij.

U receptu za pastu alla gricia, koja se naziva i carbonara bez jaja ili bijela amatriciana, možete koristiti i slaninu, a kako biste je što lakše narezali, prethodno je ostavite u zamrzivaču. Upravo je u Laciju pasta alla gricia dovedena do savršenstva, a bez previše truda možete je napraviti sami.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je jelo dobilo ime. U dijalektu gricia ili griscia može se odnositi na grad Gresciano, u blizini Amatricea, odakle recept možda potječe.

Također, ime bi moglo potjecati od gricio, naziva za prodavače kruha na rimskom dijalektu. Izraz griscium označavao je i sive pregače koje su proizvođači tjestenine nosili kako se ne bi zaprljali brašnom.

Sastojci za pastu alla gricia:

  • 250 g tjestenine
  • 150 g guanciale ili slanine
  • 100 g pecorina
  • 1 žličica svježe mljevenog papra

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte u velikom loncu da bude al dente.
  2. Procijedite je, ali sačuvajte oko 60 ml vode od kuhanja – oko četvrtinu šalice.
  3. Zagrijte veću tavu pa popržite slaninu narezanu na kockice. Kad postane hrskava, ubacite tjesteninu, a zatim i vodu od kuhanja, sir i papar te dobro promiješajte. Prema potrebi dodajte još vode ili sira.

Predivan običaj koji je osvojio Europu: Talijanska kava za poslije koja govori mnogo o njihovu mentalitetu Kava cortado +0 Kava

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju