Gulaš je mađarsko nacionalno jelo koje se na području ove države jede od 9. stoljeća. Ime 'gulaš' (mađ. gulyás) potječe od istoimene riječi za pastire, koji su obično jeli ovo jelo.

Danas je riječ 'gulaš' postala svojevrsna istoznačnica za razne vrste gustog jela na žlicu koje se priprema od mesa, povrća i začina, a koje se jede diljem svijeta. Mi vam dajemo recepte za 15 predobrih internacionalnih verzija.

Irski gulaš s tamnim pivom

Nema do dobrog gulaša, a znaju to i Irci, koji su pronašli idealan recept s Guinnessom, kojim, izgleda, vole začiniti razna jela.

Irski gulaš s tamnim pivom Hrana i piće Jedan je irski gulaš: Najmekše meso kuhano u opojnim kapima Guinnessa

Njemački gulaš od zečetine

Hasenpfeffer je tradicionalni njemački gulaš koji se priprema od mariniranog zeca i začina. Naučite ga pripremati i u vlastitom domu uz naše savjete...

Gulaš od zečetine Hasenpfeffer Hrana i piće Najlakši recept za gulaš od mesa koje se rijetko kad nađe u hrvatskim zamrzivačima

Filipinski gulaš od junetine

Kaldereta je filipinski specijalitet, gulaš od junetine, povrća i krumpira u koji se dodaje namaz od jetrica. Tradicionalno se poslužuje s rižom, a prema želji možete izostaviti krumpir. Umjesto junetine poslužit će i piletina ili neko drugo meso prema želji.

Kaldereta Hrana i piće Filipinski trik za savršeni gulaš: Recept s junetinom, povrćem i krumpirima

Turski gulaš od janjetine

Hunkar begendi ili sultanov užitak turska je verzija gulaša od janjetine koja se poslužuje na umaku od patlidžana i bešamela.

Turski gulaš od janjetine hunkar begendi Hrana i piće Savršena kombinacija: Recept za turski gulaš u kojem su uživali i sultani

Poljski gulaš s mesom i kupusom

Bigos je vrsta lovačkog gulaša s kupusom, puno mesa i gljiva. Riječ je o poljskom nacionalnom jelu, koje je popularno i u Ukrajini. Priča kaže da ga je u prošlosti konzumirala uglavnom aristokracija jer sadrži dosta divljači (fazan, divlja svinja, jelen), a "obični" si ljudi tada nisu mogli priuštiti puno mesa. Današnje verzije bigosa uglavnom sadrže svinjetinu i govedinu.

Poljski gulaš bigos Hrana i piće Jeste li probali bigos? Recept za poljski gulaš koji je još finiji kad se jede podgrijan

Grčki gulaš od junetine i ljutike

Stifado je tradicionalni grčki gulaš s komadima mesa, luka i toliko začina da ga neki nazivaju i grčkim curryjem.

Grčki gulaš stifado Hrana i piće Juneći stifado: Grčki gulaš za obožavatelje žlice, mesa i ljutike

Libanonski gulaš od mesa i mahuna

Libanonski gulaš od mesa i mahuna jedno je od jela u koja se lako zaljubiti zahvaljujući punoći okusa. Tradicionalno se poslužuje s rižom, ali fino pašu i palenta, krumpir ili, primjerice, kvinoja.

Gulaš s mahunama Hrana i piće Fino, na žlicu: Bogati gulaš s mahunama za koji će se tražiti repete

Brazilski gulaš od mesa i graha

Feijoada je tradicionalno brazilsko jelo. Riječ je o finom gulašu koji se najčešće poslužuje uz kuhanu bijelu rižu i pirjano zeleno povrće. Neki preferiraju gustu feijoadu, koja se može jesti vilicom, a drugi tekuću verziju, za koju je potrebna žlica. No svaka feijoada obuhvaća crni grah. Štoviše, jelo je dobilo ime po portugalskoj riječi za grah – feijao.

Slika nije dostupna Hrana i piće Sa svježim i sušenim mesom: Recept za prefini gulaš koji se jede u Brazilu

Bečki gulaš od junetine

Originalni austrijski gulaš drukčiji je od svojeg mađarskog bratića. Wiener Saftgulasch ne sadrži krumpir niti papriku, tek junetinu i luk, koji su ključni za pripremu gustog, mirisnog i podatnog umaka bez dodavanja brašna ili kiselog vrhnja.

Gulaš Hrana i piće Kralj gulaša: Bečko savršenstvo koje slast duguje posebnom komadu junetine

Etiopski gulaš od piletine i kuhanih jaja

Doro wat tradicionalni je etiopski gulaš od piletine i kuhanih jaja. Karakterizira ga vrlo začinjen okus te dugotrajna priprema na štednjaku. Nemoguće ga je napraviti bez začinske mješavine berbere, koja uključuje crni papar, đumbir, kumin, kajensku papriku, kardamom, muškatni oraščić i slične sastojke, a koja daje jelu karakterističan okus.

Slika nije dostupna Hrana i piće Gulaš s piletinom i kuhanim jajima: Najlakši recept za fino jelo koje se jede u Etiopiji

Meksički gulaš od mesa

Nađete li se na zapadu Meksika, u Jaliscu, nemojte propustiti priliku da kušate njihovo najpoznatije jelo. Birria, koju neki nazivaju gustom juhom, zapravo je sličnija gustom, ljepljivom gulašu punog okusa. Birria se najčešće povezuje s kozletinom, ovčetinom, junetinom ili govedinom, ali kuhari su uvijek radili s onim što su imali.

Najbolji recept za gulaš Hrana i piće Gust, ljepljiv i pun okusa: Recept za gulaš koji obožava cijeli svijet

Afrički gulaš od junetine, batata i kikirikija

Jeste li ikada čuli ili probali Maafe? Riječ je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, mrkvama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a najfiniji je kada se posluži s bijelom rižom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako sočno! Recept za "naopaki" gulaš od junetine koji se topi u ustima

Američki gulaš s makaronima

Američki gulaš ima malo veze s klasičnim mađarskim gulašom. U njega idu mljeveno meso, makaroni, pa čak i umak od soje.

Američki gulaš Hrana i piće Američki gulaš s makaronima i sirom koji se kuha u jednom loncu

Kubanski gulaš od junetine

Ropa vieja kubansko je tradicionalno jelo koje na španjolskom znači 'stara odjeća', a ime je dobilo zbog svojeg izgleda. Junetina koja se krčka u umaku dok ne omekša dovoljno da se može razdvojiti na rezance slast duguje mirisnim začinima, ali i maslinama. Tradicionalno se poslužuje s rižom ili grahom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za kubanski gulaš odrpanac koji razbija sve predrasude o svojem imenu

Talijanski gulaš od mesa

Spezzatino je popularno talijansko jelo nalik na gulaš koje se sastoji od jeftinih komada mesa – najčešće žilave govedine, janjetine, ovčetine ili svinjetine.

Gulaš od junetine Hrana i piće Mekani "spezzatino": Recept za prefini talijanski "gulaš" koji se radi od najžilavijih komada mesa

Francuska tajna najboljeg kruha i trik za prepoznavanje domaćeg proizvoda Kruh - 1 Kruh - 4 Kruh - 5 +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju