Doro Wat je tradicionalni etiopski gulaš od piletine i kuhanih jaja. Karakterizira ga vrlo začinjen okus te dugotrajna priprema na štednjaku.

Doro Wat nemoguće je napraviti bez začinske mješavine berbere koja uključuje crni papar, đumbir, kumin, kajensku papriku, kardamom, muškatni oraščić i slične sastojke, a koja je jelu karakterističan okus.

Svaka obitelj u Etiopiji ima svoj recept za ovaj gulaš i nerado ga otkriva drugima. U tradicionalnim receptima jelo se priprema s pročišćenim maslacem po imenu nitter kibeh, ali ako ga ne možete pronaći možete ga zamijeniti i običnim maslacem.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso

Najbolji recept za gulaš Hrana i piće Gust, ljepljiv i pun okusa: Recept za gulaš koji obožava cijeli svijet

Donosimo vam najlakši recept za ovo fino etiopsko jelo koje se obično poslužuje na injeri - ravnom kruhu s unikatnom spužvastog teksturom, a koje se jede rukama.

Sastojci za Doro Wat:

  • 1,5 kg otkoštenog pilećeg zabatka
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 150 g nasjeckanog luka
  • 125 ml bijelog vina
  • 30 g začinske mješavine berbere
  • 5 žlica maslaca
  • 4 kuhana jaja
  • 2 žlice limunova soka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka
  • 1 žlica sitno naribanog đumbira
  • sol po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za svinjski gulaš koji će vas utopliti bolje od centralnog grijanja

Priprema:

  1. Pokapajte limunov sok po piletini te pustite da tako odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata.
  2. U velikom loncu zagrijte pola maslaca i ulje te na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte na laganoj temperaturi uz povremeno miješanje oko 45 minuta dok se luk ne karamelizira.
  3. Dodajte češnjak i đumbir te ostatak maslaca, poklopite lonac te pirjajte još 15-ak minuta na laganoj temperaturi.
  4. Ubacite začinsku mješavinu berberu i pirjajte nekoliko minuta.
  5. Dodajte pileći zabatak i pustite da se termički obrađuje par minuta na višoj temperaturi.
  6. Podlijte sve zajedno s vinom i pilećim temeljcem. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu na lagano, pokrijte lonac i pustite da se sve zajedno kuha oko 45 minuta. Povremeno promiješajte.
  7. U gulaš dodajte kuhana i oguljena jaja te termički obrađujte još oko 15 minuta.
  8. Isprobajte gulaš i podesite začine prema želji.
  9. Poslužite toplo s injerom, običnim kruhom ili kuhanom rižom. Dobar tek!

Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja Varivo od slanutka +0 Mađarica