Kaldereta je filipinski specijalitet, gulaš od junetine, povrća i krumpira u koji se dodaje namaz od jetrica. Tradicionalno se poslužuje s rižom, a prema želji možete izostaviti krumpir. Umjesto junetine poslužit će i piletina, ili neko drugo meso prema želji.

Namaz od jetrica možete kupiti, ali jednostavno ćete ga dobiti tako da meso izmiksate meso u blenderu. Poslužit će juneća, svinjeća ili pileća jetrica. Umjesto namaza od jetrica ponekad se koristi i maslac od kikirikija. Kokosovo mlijeko i ribani sir također su neki od sastojaka koji se dodaju u kalderetu.

Sastojci za kalderetu:

  • 900 g junetine za gulaš
  • 3 češnja češnjaka 
  • 1 glavica luka
  • 480 ml temeljca
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 240 ml umaka od rajčice
  • svinjska jetrica
  • 1 žličica pahuljica čilija
  • 3 lovorova lista
  • 420 g krumpira 
  • 250 g mrkve 
  • 90 g zelenih maslina bez koštica
  • sol i papar po ukusu

Priprema kalderete:

  1. Meso očistite od žilica i narežite na kocke. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Papriku narežite na ploške. Jetrica miksajte u blenderu dok ne dobijete teksturu namaza (prema potrebi dodajte malo vode).
  2. Zagrijte ulje u loncu pa popržite luk i češnjak pa dodajte meso narezano na kocke. Pržite pet minuta pa dodajte lovor i papar i promiješajte.
  3. Dodajte namaz od jetrica i promiješajte. Ulijte umak od rajčice i temeljac. Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko dva sata. Pred kraj kuhanja ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Mrkvu ogulite i narežite je na ploške.
  4. Dodajte krumpir i mrkvu u lonac pa kuhajte dok malo ne omekšaju. Zatim dodajte masline i papriku. Promiješajte i nastavite kuhati još 5 minuta. Izvadite lovor. Posolite i popaprite po ukusu

Koje zrno za koje jelo: 3 najbolje vrste riže za rižoto s kojima ne možete pogriješiti Vrste riže Sushi riža je ljepljiva riža kratkog zrna +0 Rižoto

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju