Kaldereta je filipinski specijalitet, gulaš od junetine, povrća i krumpira u koji se dodaje namaz od jetrica. Tradicionalno se poslužuje s rižom, a prema želji možete izostaviti krumpir. Umjesto junetine poslužit će i piletina, ili neko drugo meso prema želji.
Namaz od jetrica možete kupiti, ali jednostavno ćete ga dobiti tako da meso izmiksate meso u blenderu. Poslužit će juneća, svinjeća ili pileća jetrica. Umjesto namaza od jetrica ponekad se koristi i maslac od kikirikija. Kokosovo mlijeko i ribani sir također su neki od sastojaka koji se dodaju u kalderetu.
Sastojci za kalderetu:
- 900 g junetine za gulaš
- 3 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 480 ml temeljca
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 240 ml umaka od rajčice
- svinjska jetrica
- 1 žličica pahuljica čilija
- 3 lovorova lista
- 420 g krumpira
- 250 g mrkve
- 90 g zelenih maslina bez koštica
- sol i papar po ukusu
Priprema kalderete:
- Meso očistite od žilica i narežite na kocke. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Papriku narežite na ploške. Jetrica miksajte u blenderu dok ne dobijete teksturu namaza (prema potrebi dodajte malo vode).
- Zagrijte ulje u loncu pa popržite luk i češnjak pa dodajte meso narezano na kocke. Pržite pet minuta pa dodajte lovor i papar i promiješajte.
- Dodajte namaz od jetrica i promiješajte. Ulijte umak od rajčice i temeljac. Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko dva sata. Pred kraj kuhanja ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Mrkvu ogulite i narežite je na ploške.
- Dodajte krumpir i mrkvu u lonac pa kuhajte dok malo ne omekšaju. Zatim dodajte masline i papriku. Promiješajte i nastavite kuhati još 5 minuta. Izvadite lovor. Posolite i popaprite po ukusu