Hunkar begendi ili sultanov užitak je turska verzija gulaša od janjetine koja se poslužuje na umaku od patlidžana i bešamela.

Nitko ne zna kako i kada je jelo točno nastalo, no vjeruje se da potječe iz vremena Osmanskog carstva. Ime je dobilo jer je gulaš bio toliko dobar da su u njemu uživali i sultani.

Hungar begendi se najčešće priprema od janjećeg buta – možete ga napraviti i nekoliko dana unaprijed, staviti u hladnjak i/ili zamrzivač te zagrijati i poslužiti po želji.

Sastojci za turski gulaš:

  • 700 g janjetine narezane na kocke
  • 400 g narezane svježe rajčice
  • 250 ml mesnog temeljca
  • 1 manja paprika
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica mljevenog timijana
  • 1 čajna žličice sušenog origana
  • sol i papar po želji
  • ulje za pirjanje

Sastojci za umak od patlidžana:

  • 1,5 kg patlidžana
  • 300 ml mlijeka
  • 45 g naribanog tvrdog sira
  • 3 žlice maslaca
  • 3 žlice brašna
  • sol i papar po želji

Priprema turskog gulaša:

  1. Komadiće janjetine začinite sa solju i paprom. Luk narežite na manje komade, kao i papriku. Nasjeckajte na sitno i češnjak.
  2. U velikom loncu s poklopcem zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte luk dok ne omekša. Dodajte komadiće janjetine i prepržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.
  3. Dodajte nasjeckanu papriku i češnjak, te kratko prepirjajte.
  4. Dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i prepirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  5. Dodajte svježe nasjeckane rajčice, timijan i origano. Promiješajte i kuhajte oko jedne minute, pa sve zajedno podlijte s mesnim temeljcem.
  6. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuha oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.
  7. Za to vrijeme pripremite patlidžan za umak. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.
  8. Ako nemate na raspolaganju roštilj, ispikajte koru patlidžana nožem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko četrdesetak minuta dok ne omekša.
  9. Ohladite patlidžan do kraja, prerežite ga po pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Vilicom je pretvorite u pire.
  10. Napravite bešamel umak: rastopite maslac na umjerenoj temperaturi i dodajte brašno. Miješajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulijevati zagrijano mlijeko. Miješajte smjesu na vatri nekoliko minuta dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne počne zgušnjavati.
  11. Uklonite bešamel s vatre i umiješajte naribani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i popaprite te na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.
  12. Janjeći gulaš poslužite na umaku od patlidžana. Dobar tek!

Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja Varivo od slanutka +0 Mađarica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju