Hunkar begendi ili sultanov užitak je turska verzija gulaša od janjetine koja se poslužuje na umaku od patlidžana i bešamela.
Nitko ne zna kako i kada je jelo točno nastalo, no vjeruje se da potječe iz vremena Osmanskog carstva. Ime je dobilo jer je gulaš bio toliko dobar da su u njemu uživali i sultani.
Hungar begendi se najčešće priprema od janjećeg buta – možete ga napraviti i nekoliko dana unaprijed, staviti u hladnjak i/ili zamrzivač te zagrijati i poslužiti po želji.
Sastojci za turski gulaš:
- 700 g janjetine narezane na kocke
- 400 g narezane svježe rajčice
- 250 ml mesnog temeljca
- 1 manja paprika
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica mljevenog timijana
- 1 čajna žličice sušenog origana
- sol i papar po želji
- ulje za pirjanje
Sastojci za umak od patlidžana:
- 1,5 kg patlidžana
- 300 ml mlijeka
- 45 g naribanog tvrdog sira
- 3 žlice maslaca
- 3 žlice brašna
- sol i papar po želji
Priprema turskog gulaša:
- Komadiće janjetine začinite sa solju i paprom. Luk narežite na manje komade, kao i papriku. Nasjeckajte na sitno i češnjak.
- U velikom loncu s poklopcem zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte luk dok ne omekša. Dodajte komadiće janjetine i prepržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.
- Dodajte nasjeckanu papriku i češnjak, te kratko prepirjajte.
- Dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i prepirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Dodajte svježe nasjeckane rajčice, timijan i origano. Promiješajte i kuhajte oko jedne minute, pa sve zajedno podlijte s mesnim temeljcem.
- Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuha oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.
- Za to vrijeme pripremite patlidžan za umak. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.
- Ako nemate na raspolaganju roštilj, ispikajte koru patlidžana nožem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko četrdesetak minuta dok ne omekša.
- Ohladite patlidžan do kraja, prerežite ga po pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Vilicom je pretvorite u pire.
- Napravite bešamel umak: rastopite maslac na umjerenoj temperaturi i dodajte brašno. Miješajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulijevati zagrijano mlijeko. Miješajte smjesu na vatri nekoliko minuta dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne počne zgušnjavati.
- Uklonite bešamel s vatre i umiješajte naribani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i popaprite te na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.
- Janjeći gulaš poslužite na umaku od patlidžana. Dobar tek!
Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja +0