Irski gulaš
Sastojci za irski gulaš:
- 2 kg junetine bez kosti (narezano na kocke)
- 3 žlice biljnog ulja
- 2 glavice luka (tanko narezane)
- ¼ žlice soli
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 češnja češnjaka (usitnjenog)
- ¼ šalice brašna
- 3 šalice pilećeg temeljca
- 1 boca Guinnessa (0,35 L)
- 4,5 žličice smeđeg šećera
- 1 žličica timijana
- 0,5 kg krumpira (neoguljenih) narezanih na kockice
- 0,5 kg mrkve (oguljene) narezane na kolutiće
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
Priprema irskog gulaša:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Začinite meso sa soli i svježe mljevenim paprom.
- Zagrijte ulje u loncu (peki) na srednje jakoj temperaturi, dodajte luk i sol, i kuhajte i povremeno miješajte 8 – 10 minuta,
- Dodajte koncentrat rajčice i češnjak i kuhajte 2 minute. Umiješajte brašno i kuhajte još jednu minutu.
- Umiješajte pjenjačom pileći temeljac, ¾ šalice Guinnessa, smeđi šećer i timijan, pokupite sve naslage s
- dna lonca. Pustite da zavri, i kuhajte dok se ne zgusne, oko tri minute. Umiješajte meso i nastavite kuhati.
- Premjestite lonac u pećnicu i kuhajte, nepokriveno, oko 90 minuta. Povremeno promiješajte.
- Dodajte krumpir i mrkvu i nastavite kuhati dok se meso i povrće ne smekšaju, otprilike sat vremena. Povremeno promiješajte. Izvadite lonac iz pećnice i dodajte ostatak Guinnessa i peršin. Začinite sa soli i paprom te servirajte. Dobar tek!
Zaboravite München: Najbolji europski gradovi za uživanje u pivu +0