Irski gulaš

Sastojci:

2 kg junetine bez kosti (narezano na kocke)
3 žlice biljnog ulja
2 glavice luka (tanko narezane)
¼ žlice soli
1 žlica koncentrata rajčice
2 češnja češnjaka (usitnjenog)
¼ šalice brašna
3 šalice pilećeg temeljca
1 boca Guinnessa (0,35 L)
4,5 žličice smeđeg šećera
1 žličica timijana
0,5 kg krumpira (neoguljenih) narezanih na kockice
0,5 kg mrkve (oguljene) narezane na kolutiće
2 žlice svježe nasjeckanog peršina

Priprema: 

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

2. Začinite meso sa soli i svježe mljevenim paprom.

3. Zagrijte ulje u loncu (peki) na srednje jakoj temperaturi, dodajte luk i sol, i kuhajte i povremeno miješajte 8 – 10 minuta,

4. Dodajte koncentrat rajčice i češnjak i kuhajte 2 minute. Umiješajte brašno i kuhajte još jednu minutu.

5. Umiješajte pjenjačom pileći temeljac, ¾ šalice Guinnessa, smeđi šećer i timijan, pokupite sve naslage s
dna lonca. Pustite da zavri, i kuhajte dok se ne zgusne, oko tri minute. Umiješajte meso i nastavite kuhati.

6. Premjestite lonac u pećnicu i kuhajte, nepokriveno, oko 90 minuta. Povremeno promiješajte.

7. Dodajte krumpir i mrkvu i nastavite kuhati dok se meso i povrće ne smekšaju, otprilike sat vremena. Povremeno promiješajte. Izvadite lonac iz pećnice i dodajte ostatak Guinnessa i peršin. Začinite sa soli i paprom te servirajte.

Dobar tek!