Zec je životinja s malo masnoće, pa se meso treba pripremati s puno pažnje kako se ne bi isušilo. Zečetina se može kuhati, pohati i peći, ali najjednostavnije je od nje pripremiti gulaš te tako zadržati sočnost mesa.

Nijemci tradicionalno pripremaju gulaš od marinirane zečetine po imenu Hasenpfeffer, koji u prijevodu označava paprenog zeca. No na ovaj način mogu se spremiti i druge životinje s malo masnoće, a postoje zapisi o njemačkim emigrantima u Sjevernoj Americi koji su ovako nekoć spremali i vjeverice. 

Sastojci za gulaš od zečetine:

  • 1,3 kg zečjeg mesa, očišćenog
  • 65 grama brašna
  • 200 grama slanine
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 200 ml crvenog vina
  • 200 ml vode
  • 1 kocka pilećeg temeljca
  • 1 žlica džema od ribiza
  • 10 komada crnog papra u zrnu
  • 1 list lovora
  • ¼ žlice sušenog ružmarina
  • 2 čajne žličice soka od limuna
  • 1/8 čajne žličice sušenog timijana
  • sol po želji

Priprema gulaša od zečetine:

  1. Nasjeckanu slaninu stavite u dubok lonac. Pržite na umjerenoj temperaturi dok ne potamni. Ocijedite komadiće špeka i stavite ih po strani.
  2. Po očišćenom zečjem mesu pospite sol i uvaljajte ga u brašno. Nakratko popržite komadiće zečetine u masnoći od slanine pa ih maknite sa strane, zajedno s 2 žlice masnoće iz lonca.
  3. Na preostaloj masnoći od slanine i zeca popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta.
  4. Ulijte vino i vodu te stavite kocku za pileći temeljac. Kada zavrije, umiješajte džem od ribiza, dodajte list lovora, zrna papra i ružmarin.
  5. Vratite slaninu i zečetinu u lonac i pustite da zavrije još jednom. Smanjite temperaturu na najniže i pustite da se gulaš nježno kuha oko sat i pol dok zec ne omekša. 
  6. Izvadite lovorov list iz gulaša, a zečetinu odvojite na toplo mjesto te pokrijte aluminijskom folijom.
  7. Dvije žlice brašna pomiješajte s tri žlice vode pa ulijte u gulaš na laganoj temperaturi kako biste ga zgusnuli. Dodajte limunov sok i sušeni timijan. Prelijte gulaš preko zečetine. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju