Zec je životinja s malo masnoće, pa se meso treba pripremati s puno pažnje kako se ne bi isušilo. Zečetina se može kuhati, pohati i peći, ali najjednostavnije je od nje pripremiti gulaš te tako zadržati sočnost mesa.
Nijemci tradicionalno pripremaju gulaš od marinirane zečetine po imenu Hasenpfeffer, koji u prijevodu označava paprenog zeca. No na ovaj način mogu se spremiti i druge životinje s malo masnoće, a postoje zapisi o njemačkim emigrantima u Sjevernoj Americi koji su ovako nekoć spremali i vjeverice.
Sastojci za gulaš od zečetine:
- 1,3 kg zečjeg mesa, očišćenog
- 65 grama brašna
- 200 grama slanine
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 200 ml crvenog vina
- 200 ml vode
- 1 kocka pilećeg temeljca
- 1 žlica džema od ribiza
- 10 komada crnog papra u zrnu
- 1 list lovora
- ¼ žlice sušenog ružmarina
- 2 čajne žličice soka od limuna
- 1/8 čajne žličice sušenog timijana
- sol po želji
Priprema gulaša od zečetine:
- Nasjeckanu slaninu stavite u dubok lonac. Pržite na umjerenoj temperaturi dok ne potamni. Ocijedite komadiće špeka i stavite ih po strani.
- Po očišćenom zečjem mesu pospite sol i uvaljajte ga u brašno. Nakratko popržite komadiće zečetine u masnoći od slanine pa ih maknite sa strane, zajedno s 2 žlice masnoće iz lonca.
- Na preostaloj masnoći od slanine i zeca popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta.
- Ulijte vino i vodu te stavite kocku za pileći temeljac. Kada zavrije, umiješajte džem od ribiza, dodajte list lovora, zrna papra i ružmarin.
- Vratite slaninu i zečetinu u lonac i pustite da zavrije još jednom. Smanjite temperaturu na najniže i pustite da se gulaš nježno kuha oko sat i pol dok zec ne omekša.
- Izvadite lovorov list iz gulaša, a zečetinu odvojite na toplo mjesto te pokrijte aluminijskom folijom.
- Dvije žlice brašna pomiješajte s tri žlice vode pa ulijte u gulaš na laganoj temperaturi kako biste ga zgusnuli. Dodajte limunov sok i sušeni timijan. Prelijte gulaš preko zečetine. Dobar tek!