• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Jeste li probali bigos? Recept za poljski gulaš koji je još finiji kad se jede podgrijan

Postoje mnogi recepti za bigos. Kiseli kupus je uobičajen, ali u nekim receptima se dodaje i svjež, tu su najmanje dvije vrste mesa.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.08.2022 08:32 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bigos je vrsta lovačkog gulaša s kupusom, puno mesa i gljiva. Riječ je o poljskom nacionalnom jelu koje je popularno i u Ukrajini. Prema legendi, bigos potječe iz 1385. i vremena velikog vojvode Vladislava II. Jagelovića.

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Priča kaže da ga je u prošlosti konzumirala uglavnom aristokracija jer sadrži dosta divljači (fazan, divlja svinja, jelen), a "obični" si ljudi tada nisu mogli priuštiti puno mesa.

Današnje verzije bigosa uglavnom sadrže svinjetinu i govedinu i uvijek je prisutan na poljskim jelovnicima, osobito u zimskim mjesecima. Tradicija je da se jede dan nakon Božića. Obično se priprema u velikim količinama, a kažu da je podgrijan još ukusniji, nešto kao naš grah ili sarma.

Postoje mnogi recepti za bigos. Kiseli kupus je uobičajen, ali u nekim receptima se dodaje i svjež. Tu su najmanje dvije vrste mesa (kobasica kielbasa, svinjski but, govedina i / ili svinjetina), svježe ili suhe gljive, luk, rajčica, ponekad i med, vino i razni začini poput lovora, borovice, kima, mažuraan, čak i suhe šljive i jabuke...

Bigos se obično poslužuje s krumpirom ili kruhom te uz vino ili dobro ohlađenu votku. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju:

Sastojci za gulaš bigos:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 250 g svinjetine bez kostiju
  • 250 g teletine
  • 250 g dimljene kobasice
  • 125 g slanine
  • 10 g sušenih gljiva (po izboru)
  • 5-6 sjeckanih suhih šljiva
  • 2 oguljene jabuke
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 lovorova lista
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica brašna
  • ½ šalice crnog vina
  • sol i papar po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Fino, na žlicu: Bogati gulaš s mahunama za koji će se tražiti repete

Priprema gulaša bigos:

  1. Namočite suhe gljive u pola litre tople vode. Ostavite da se namaču oko 20-40 minuta. Kad su mekane, ocijedite vodu i spremite je sa strane, a gljive izrežite na manje komade. Narežite na manje komade i svinjetinu, teletinu i kobasice.
  2. Izrežite slaninu na manje komade i prepržite u tavi dok se masnoća ne otopi. Stavite ih sa strane.
  3. Na dobivenoj masnoći prepržite komadiće svinjetine i teletine koju ste prethodno posolili i popaprili. Pirjajte sve zajedno oko osam minuta dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
  4. Dodajte u tavu i narezane kobasice i prijajte sve zajedno još oko pet minuta.
  5. Kiseli kupus sitno izrežite, stavite u lonac s vodom u kojoj su se namakale gljive.
  6. U lonac dodajte prepirjane komadiće mesa, kobasice, slaninu, gljive, koncentrat rajčice i lovorove listove. Promiješajte. Kuhajte sve zajedno oko pola sata.
  7. Ulijte vino i kuhajte još 20 minuta.
  8. Dodajte suhe šljive i sitno nasjeckane oguljene jabuke i kuhajte sljedećih 20-30 minuta. Ako je potrebno, dodajte još vode.
  9. Napravite zapršku: sitno nasjeckajte luk i prepirajte ga na ulju. Kad požuti dodajte žlicu brašna i podlijte s nešto vode. Sve dobro promiješajte i pirjajte par minuta dok se zaprška ne zgusne, a potom je dodajte u lonac s kupusom. Kuhajte sve zajedno još desetak minuta.
  10. Posolite i popaprite po želji.
  11. Poslužite toplo s kruhom ili kuhanim krumpirom. Dobar tek!

Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja Varivo od slanutka +0 Mađarica

  • #recept
  • #bigos
  • #gulaš
  • #poljska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Da ti stane pamet: 10 čudesih maratona o kojima sanjaju trkaći diljem svijeta
Nestvarni prizori
Da ti stane pamet: 10 čudesnih maratona o kojima sanjaju trkači diljem svijeta
Kandirani slatki krumpir recept
U jednom loncu ili tavi
Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila člana obitelji
Istraga u tijeku
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila svog partnera
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Grad pun policije
Iznenađenje nakon prosvjeda na rivi: Torcidaši stigli pred sud, traže puštanje ljudi u pritvoru
Slovenija aktivirala članak 37: Vojska će surađivati s policijom u zaštiti državne granice
ZAKON O OBRANI
Susjedi aktivirali članak 37., vojska izlazi na teren: To se dosad dogodilo samo jednom
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Hailey Bieber pokazala guzu u tangicama
Guza u prvom planu!
Supruga posrnulog pjevača fotkama u tanga bikiniju raspametila fanove
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Preživjeli ste srčani udar? Ovo su 7 ključnih koraka koji vam mogu spasiti život!
Oporavak nakon infarkta
Preživjeli ste srčani udar? Ovo su 7 ključnih koraka koji vam mogu spasiti život!
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
PAD FORME JE OČIT
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
Miljenik Dinamovih navijača odlazi već na zimu, želi ga klub iz susjedstva
izgledan rastanak
Miljenik Dinamovih navijača odlazi već na zimu, želi ga klub iz susjedstva
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Severina u vrućim hlačicama i visokim čizmama na probi za koncert u Areni Zagreb
I kožnate hlačice
Severina: Fantastične čizme u boji zbog koje zaboravljamo i na omiljene crne modele
sve
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
Carne guisada je latinoamerički gulaš od mesa
A meso se reže vilicom

Trik od 10 centi kojim ćete poboljšati okus gulaša od junetine

Carne guisada se najčešće servira s kuhanom rižom, a poslužuje uz kriške limete i svježe listiće korijandera. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Topli sendvič sa sirom, špekom i jabukom Hrana i piće
    Jeste li ga probali?

    Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi

  • Carne guisada je latinoamerički gulaš od mesa Hrana i piće
    A meso se reže vilicom

    Trik od 10 centi kojim ćete poboljšati okus gulaša od junetine

  • Kandirani slatki krumpir Hrana i piće
    U jednom loncu ili tavi

    Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close