Feijoada je tradicionalno jelo Brazila. Riječ je o finom gulašu koje se najčešće poslužuje uz kuhanu bijelu rižu i pirjano zeleno povrće.
Svako kućanstvo u Brazilu ima recept za ovo jelo – neki preferiraju gustu feijoadu koja se može jesti s vilicom, a drugi tekuću verziju za koju je potrebna žlica. No svaka feijoada obuhvaća crni grah. Štoviše, jelo je dobilo ime po portugalskoj riječi za grah – feijao.
Uz grah se stavlja i drugo povrće te različite vrste sušenog i svježeg mesa. Najčešće se stavlja dimljena govedina po imenu carne seca koja je popularna u Latinskoj Americi, ali i ljute kobasice, mješavina svinjskog i junećeg mesa.
Sastojci za brazilski gulaš feijoada:
- 500 g svinjske lopatice
- 400 g rajčice iz konzerve
- 250 g suhog crnog graha
- 250 g sušene govedine
- 250 g dimljene kobasice
- 2 lovorova lista
- 1 luk
- 1/2 glavice češnjaka
- voda
- sol i papar po želji
- ulje po želji
Priprema brazilskog gulaša feijoada:
- Namočite grah u vodi večer prije pripreme.
- U velikom loncu zagrijte ulje pa na njemu prepržite kocke svinjske lopatice. Kada dobiju lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana, maknite ih iz lonca.
- U lonac dodajte narezani luk i pirjajte dok ne omekša. Posolite i dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko dvije minute.
- Dodajte u lonac namočeni, ali ocijeđeni grah, lovorov list i svo meso. Meso možete ostaviti u komadu ili ga narezati na manje komade.
- Podlijte sve s vodom i rajčicom iz konzerve. Tekućina bi trebala prekrivati sve sastojke u loncu.
- Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 2,5 do 3 sata, odnosno dok se grah ne skuha do kraja, meso ne omekša, a okusi ne sljube. Popaprite po želji.
- Poslužite s kuhanom rižom. Dobar tek!
Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja