Feijoada je tradicionalno jelo Brazila. Riječ je o finom gulašu koje se najčešće poslužuje uz kuhanu bijelu rižu i pirjano zeleno povrće.

Svako kućanstvo u Brazilu ima recept za ovo jelo – neki preferiraju gustu feijoadu koja se može jesti s vilicom, a drugi tekuću verziju za koju je potrebna žlica. No svaka feijoada obuhvaća crni grah. Štoviše, jelo je dobilo ime po portugalskoj riječi za grah – feijao.

Uz grah se stavlja i drugo povrće te različite vrste sušenog i svježeg mesa. Najčešće se stavlja dimljena govedina po imenu carne seca koja je popularna u Latinskoj Americi, ali i ljute kobasice, mješavina svinjskog i junećeg mesa.

Gulaš Hrana i piće Kralj gulaša: Bečko savršenstvo koje slast duguje posebnom komadu junetine

Sastojci za brazilski gulaš feijoada:

  • 500 g svinjske lopatice
  • 400 g rajčice iz konzerve
  • 250 g suhog crnog graha
  • 250 g sušene govedine
  • 250 g dimljene kobasice
  • 2 lovorova lista
  • 1 luk
  • 1/2 glavice češnjaka
  • voda
  • sol i papar po želji
  • ulje po želji

Gulaš od piletine i kuhanih jaja Doro Wat Hrana i piće Gulaš s piletinom i kuhanim jajima: Najlakši recept za fino jelo koje se jede u Etiopiji

Priprema brazilskog gulaša feijoada:

  1. Namočite grah u vodi večer prije pripreme.
  2. U velikom loncu zagrijte ulje pa na njemu prepržite kocke svinjske lopatice. Kada dobiju lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana, maknite ih iz lonca.
  3. U lonac dodajte narezani luk i pirjajte dok ne omekša. Posolite i dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko dvije minute.
  4. Dodajte u lonac namočeni, ali ocijeđeni grah, lovorov list i svo meso. Meso možete ostaviti u komadu ili ga narezati na manje komade.
  5. Podlijte sve s vodom i rajčicom iz konzerve. Tekućina bi trebala prekrivati sve sastojke u loncu.
  6. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 2,5 do 3 sata, odnosno dok se grah ne skuha do kraja, meso ne omekša, a okusi ne sljube. Popaprite po želji.
  7. Poslužite s kuhanom rižom. Dobar tek!

Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja Polpete Mediteranska salata od tune i slanutka Varivo od slanutka +1 Mađarica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju