Ropa vieja kubansko je tradicionalno jelo koje na španjolskom znači 'stara odjeća', a ime je dobilo zbog svojeg izgleda. Junetina koja se krčka u umaku dok se omekša dovoljno da se može razdvojiti na rezance slast duguje mirisnim začinima, ali i maslinama. Tradicionalno se poslužuje s rižom ili grahom.

Sastojci za kubanski gulaš:

1,2 kg junetine
3 žlice maslinova ulja
2 glavice luka
2 paprike
2 žličice soli
8 češnjeva češnjaka
2 dl suhog bijelog vina
4 žličice slatke mljevene paprike
1 žlica origana
2 žličice mljevenog kumina
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
1/2 žličica kajenskog papra
800 ml pelata
2 lovorova lista
¾ šalice maslina bez koštica
2 žličice bijelog octa

Priprema

1. Meso osušite papirnatim ručnicima. U velikom zagrijanom loncu zagrijte ulje. Pecite meso povremeno okrećući dok ne porumeni s obje strane, po 5-7 minuta na svakoj. Prebacite na tanjur.

2. Popržite sjeckani luk na maslinovu ulju pa dodajte papriku i sol, povremeno miješajući dok ne omekša i dobije boju, 12-14 minuta. Dodajte sjeckani češnjak i pržite, često miješajući 3-5 minuta. Ulijte vino i kuhajte uz povremeno miješanje dok alkohol ne ispari. Umiješajte mljevenu papriku, origano, kumin, papar i kajenski papar pa pržite miješajući oko 1 minutu. Dodajte pelate i pustite da prokuha i kuhajte uz povremeno miješanje dok se tekućina ne smanji na pola, oko 5 minuta.

3. Prebacite meso u posudu za pečenje, prelijte umakom od rajčice, dodajte lovorov list. Poklopite i pecite u pećnici na 180 °C oko tri sata, dok meso ne omekša da se može lako trgati na rezance. Ostavite da se ohladi 15 minuta.

4. Oberite višak masnoće iz umaka i izvadite lovor. Pomoću dvije vilice razdvajajte meso na rezance pa umiješajte masline i ocat. Poslužite s rižom, kuhanim grahom ili salatom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju