Kad želite pojesti nešto fino i okrpljujuće sa žlicom, u grčkom restoranu tražite stifado. Ovaj tradicionalni gulaš s komadima mesa sadrži toliko luka i začina da ga možemo nazvati i grčkim curryjem. Evo kako ga možete napraviti i u vlastitiom domu.

Sastojci za grčki gulaš:

  • 750 grama junetine (najbolje lopatice)
  • 1 kg ljutike
  • 250 g pasirane rajčice
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 2-3 klinčića
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 150 ml crnog vina
  • 30 ml vinskog octa
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • feta sir za posluživanje

Priprema grčkog gulaša:

  1. Meso narežite na veće kocke pa marinirajte u mješavini ljutike, češnjaka, cimeta, klinčića, origana, vinskog octa, vina i maslinovog ulja nekoliko sati.
  2. Odvojite meso i klinčiće od ostatka od marinade.
  3. U lonac stavite malo malinova ulja pa na njemu popržite očišćenu ljutiku u komadu i komade mesa dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
  4. Dodajte pasiranu rajčicu i tekućinu od marinade te preko svega nalijte vodu tako da prekrije sve sastojke. Pustite da se stifado krčka na laganoj vatri oko 90 minuta, dok meso ne omekša i može se 'rezati' vilicom.
  5. Pri kraju kuhanja dodajte soli i papra po želji te poslužite uz svježi kruh i malo naribanog feta sira. Dobar tek!

Bonus savjet:
Na ovaj način stifado možete raditi i s drugim vrstama mesa, a pogotovo sa 'žilavijom' divljači.

Neobična musaka: Recept za jednostavno grčko jelo s patlidžanima koje su bogovi obožavali Grčka musaka Grčka musaka Grčka musaka +10 Grčka musaka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju