Kad želite pojesti nešto fino i okrpljujuće sa žlicom, u grčkom restoranu tražite stifado. Ovaj tradicionalni gulaš s komadima mesa sadrži toliko luka i začina da ga možemo nazvati i grčkim curryjem. Evo kako ga možete napraviti i u vlastitiom domu.
Sastojci:
750 grama junetine (najbolje lopatice)
1 kg ljutike
250 g pasirane rajčice
1-2 režnja češnjaka
1 lovorov list
2-3 klinčića
1 čajna žličica cimeta
1 čajna žličica sušenog origana
150 ml crnog vina
30 ml vinskog octa
maslinovo ulje
sol i papar
feta sir za posluživanje
Priprema:
1. Meso narežite na veće kocke pa marinirajte u mješavini ljutike, češnjaka, cimeta, klinčića, origana, vinskog octa, vina i maslinovog ulja nekoliko sati.
2. Odvojite meso i klinčiće od ostatka od marinade.
3. U lonac stavite malo malinova ulja pa na njemu popržite očišćenu ljutiku u komadu i komade mesa dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
4. Dodajte pasiranu rajčicu i tekućinu od marinade te preko svega nalijte vodu tako da prekrije sve sastojke. Pustite da se stifado krčka na laganoj vatri oko 90 minuta, dok meso ne omekša i može se 'rezati' vilicom.
4. Pri kraju kuhanja dodajte soli i papra po želji te poslužite uz svježi kruh i malo naribanog feta sira.
Dobar tek!
Bonus savjet:
Na ovaj način stifado možete raditi i s drugim vrstama mesa, a pogotovo sa 'žilavijom' divljači.