Jeste li ikada čuli ili probali Maafe? Riječ je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, mrkvama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a najfiniji je kada se posluži s bijelom rižom.

Maafe je iznimno popularan u zapadnoj Africi, a ponajviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuha, a tek onda prepeče. Svilenu teksturu mu, pak, daje maslac od kikirikija.

Lako se priprema i kod kuće. Evo što vam je sve potrebno:

Gulaš Hrana i piće 5 čestih grešaka zbog kojih nam gulaš ispada loše

Sastojci:
1 kg junetine
1 l mesnog temeljca
300 g batata
300 g mrkve
125 ml maslaca od kikirikija
2 svježe rajčice
1 luk
3-4 češnja češnjaka
2-3 čajne žličice peršina
1 čili papričica
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje

Američki gulaš s makaronima i mljevenim mesom Hrana i piće Američki gulaš s makaronima i sirom koji se kuha u jednom loncu

Priprema:
1. U velikom loncu ulijte sav temeljac i junetinu narezanu na kocke pa skuhajte sve zajedno dok meso dok ne omekša. Posolite i poparite po želji.

2. U drugom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepržite skuhane komadiće mesa (koje ste ocijedili od temeljca) dok ne dobiju smeđu koricu. Uklonite meso iz lonca, a temeljac ostavite sa strane za kasnije.

3. Na preostaloj masnoći u loncu prepržite polovicu luka dok ne omekša.

4. U blenderu izmiksajte svježe rajčice, pola luka, češnjak i peršin, pa smjesu prelijte preko prepirjanog luka, zajedno s nasjeckanom čili papričicom i ostalim začinima. Pirjajte sve zajedno oko sedam do deset minuta da se okus sljube.

Brudet je tradicionalno hrvatsko jelo od ribe i morskih plodova Hrana i piće Brudet za 15 minuta! Recept Gordona Ramsayja za "hrvatski gulaš" od morskih plodova

5. Podlijte sve zajedno s preostalim temeljcem od kuhanja, dodajte maslac od kikirkija te mrkve i slatki krumpir narezan na kocke. Nastavite sve zajedno kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike 10 do 15 minuta.

6. Na kraju u lonac vratite termički obrađenu junetinu. Sve dobro promiješajte, podesite začine po želji i poslužite uz kuhanu bijelu rižu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju