Jeste li ikada čuli ili probali Maafe? Riječ je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, mrkvama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a najfiniji je kada se posluži s bijelom rižom.
Maafe je iznimno popularan u zapadnoj Africi, a ponajviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuha, a tek onda prepeče. Svilenu teksturu mu, pak, daje maslac od kikirikija.
Lako se priprema i kod kuće. Evo što vam je sve potrebno:
Sastojci za maafe:
- 1 kg junetine
- 1 l mesnog temeljca
- 300 g batata
- 300 g mrkve
- 125 ml maslaca od kikirikija
- 2 svježe rajčice
- 1 luk
- 3-4 češnja češnjaka
- 2-3 čajne žličice peršina
- 1 čili papričica
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema gulaša maafe:
- U velikom loncu ulijte sav temeljac i junetinu narezanu na kocke pa skuhajte sve zajedno dok meso dok ne omekša. Posolite i poparite po želji.
- U drugom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepržite skuhane komadiće mesa (koje ste ocijedili od temeljca) dok ne dobiju smeđu koricu. Uklonite meso iz lonca, a temeljac ostavite sa strane za kasnije.
- Na preostaloj masnoći u loncu prepržite polovicu luka dok ne omekša.
- U blenderu izmiksajte svježe rajčice, pola luka, češnjak i peršin, pa smjesu prelijte preko prepirjanog luka, zajedno s nasjeckanom čili papričicom i ostalim začinima. Pirjajte sve zajedno oko sedam do deset minuta da se okus sljube.
-
Podlijte sve zajedno s preostalim temeljcem od kuhanja, dodajte maslac od kikirkija te mrkve i slatki krumpir narezan na kocke. Nastavite sve zajedno kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike 10 do 15 minuta.
- Na kraju u lonac vratite termički obrađenu junetinu. Sve dobro promiješajte, podesite začine po želji i poslužite uz kuhanu bijelu rižu. Dobar tek!
Bez pirjanja na luku: Recept uz koji će meso za gulaš uvijek biti fino i mekano +0