• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

10 mjesta gdje ćete pojesti neke od najboljih pizza u Hrvatskoj - i poželjeti se vratiti

Vrhunske pizze nisu rezervirane samo za Zagreb – ta su vremena davno prošla, a po specijalitet talijanskih gena ide se i u Liku, Istru, na more…
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.02.2024 06:42 komentari
viber Created with Sketch.
Pizza
Pizza (Foto:Shutterstock)

Galerija Aquarius 24 Aquarius - 5 24 Aquarius - 2 24 Ruspante - 12 24

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Napoletane, slavne pjegavice mekog tijesta odavno su izgurale debeljuškaste old school pizze iz hrvatskih pizzerija, a o odležavanju tijesta, vrstama brašna, kao i skupocjenim pećima priča se na sva usta. Pažnja se daje i tanašnoj, hrskavoj Romani, a ponegdje ćete naći i tipičnu rimsku Pizzu alla Palu.

Vrhunske pizze nisu rezervirane samo za velike gradove – ta su vremena davno prošla, a po specijalitet talijanskih gena ide se i u Liku, Istru, na more… Iako bi se na popisu moglo naći još desetak pizzerija zbog kojih vrijedi krenuti na put, odlučili smo se na okruglu brojku i barem djelomično pokrili Lijepu Našu kako bismo s guštom proslaviti Svjetski dan pizze koji se obilježava 9. veljače.

Franko’s, Zagreb

Franko’s pizza & bar iz Zagreba jedina je hrvatska pizzerija koja se našla na prestižnom popisu 50 najboljih pizzerija u Europi izvan Italije. Svoja vrata Franko’s je otvorio 2019. godine u Branimirovoj ulici, a u međuvremenu se pojavio i na zapadu grada, gdje se pizze dostavljaju iz Franko’s to go.

Cijene pizza kreću se od oko 8 eura pa do 17 eura, a na popisu vrhunskih sastojaka pronaći ćete mortadelu od vepra s tartufima, kremu od pistacija, jadranske kozice, dimljenu mozzarellu di bufallu, odležanu junetinu, 'Nduju, jestivo cvijeće i druge divote. Bilo da igrate za tim prozračnih i elastičnih Napoletana ili hrskavih Romana, ovdje ćete doći na svoje.

Franko’s pizza Franko’s pizza (Foto: Franko’s pizza & bar)

Al Dente, Zagreb

U zagrebačkom centru na adresi Bogovićeva 5 pronaći ćete pizzeriju koja se hvali na sva usta. Tijesto koje je u kombinaciji klasične Napoletane i Canotta s debljim, napuhanim rubovima njihova je specijalnost.

Fior di latte mozzarella nabavlja se iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja, a San Marzano rajčice, burrate i tartufi stižu iz Napulja i malih lokalnih proizvođača. Pizze, kao niti sastojci na njima nisu jeftini pa ćete tako na jelovniku pronaći gurmanske kreacije poput Pizze tartare s biftekom i burratom ili Pizzu pomodoro s rubom punjenim kremom od ricotte s limunom i mentom. Cijene gurmanskih pizza penju se do 20 eura, ali odlučiti se možete i za klasike, poput Margherite di bufale koja košta 12 eura.

Basta gourmet bar (više lokacija)

Autentična napuljska pizzerija najprije se pojavila u Zagrebu, a danas je možete pronaći i u Splitu, kao i Makarskoj. Kvalitetu pizze potvrđuje i certifikat AVPN-a (Associazione Verace Pizza Napoletana), a na jelovniku imaju i napoletanske sendviče (pagnuttielle), raskošne salate i mesne specijalitete.

Osim klasičnih pizza, kao što su Capricciosa i Margherita, pronaći ćete i kombinaciju dimljenog lososa i mozzarelle ili jednu od omiljenih pizza koja kombinira gambere sa zelenim pestom, mozzarellom, ricottom, tikvicama i češnjakom. Sir od lavande, kulenova seka, burrata, žuta rajčica, fileti tune ili bresaola također su neki od sastojaka koji s finim, prozračnim tijestom čine senzaciju.

268 Burgers & Pizza - 2 Hrana i piće Najbolje mjesto za pizzu i burgere u Velikoj Gorici nosi ime po kultnom ZET-ovu autobusu

Zagyland, Konjščina

"Zabavni park za ljubitelje pizze" pronaći ćete između Zaboka i Varaždina, u kompleksu koji je i hotel i wellness centar i restoran i bar, a i pizzerija s odličnim Napoletanama. Osim na pizze u Zagyland možete navratiti i na quad safari, mali nogomet ili paintball.

Cijene pizze od oko 9 eura su prijateljske, a na jelovniku ćete pronaći klasike kao što su: Margherita, Vesuvio, Capricciosa, Quatro Formaggi, ali i nešto zaigraniju pizzu Zagorje (pelat, mozzarella, pikantna salama, jalapeno papričice, čips od pancete, origano, masline), kao i Zagyland (pelat, mozzarella, šunka, šampinjoni, ljubičasti luk, čips od pancete, sweet chilli umak, origano, masline).

Ruspante - 12 Ruspante - 12 (Foto: Vilicom kroz Hrvatsku)

Ruspante, Otočac

Da većina Hrvata zna gdje je Sinac, ne bismo se okladili. Prsti koji precizno mogu stisnuti na karti to selo od oko 600 stanovnika na izvoru Gacke najvjerojatnije pripadaju nekome tko ima rodbinu u Lici, peticu iz geografije ili jednostavno obožava pizzu. Prema mišljenju bonkulovića i gastrolutalica, upravo u malenome Sincu ćete pojesti odličnu pizzu.

Vlasnik Ante Svoren oslanja se na mikrolokalne namirnice, ručno zidanu peć koja se loži bukvom, i tim koji funkcionira kao dobro uigran bend. Na jelovniku ćete vidjeti namirnice poput seljačke šunke, domaćih kobasica, slanine i škripavca, ličke base i dimljene pastrve. Baš kao i ljubičasti luk, kopar, dimljenu papriku i domaći pesto. Među najskupljim pizzama je ona s janjetinom (13,20 eura).

Aquarius, Buje

Radi pizze u Aquariusu Istrijanima nije problem potegnut na desetke kilometra, ili namjerno otići dužim putem samo da bi mogli zastati i dobro se izguštati. I to ne nužno samo u pizzi. U Aquarius se hodočasti na ozbiljne komade mesa koji odležavaju u nedogled, finu tjesteninu, a ostavi se mjesta i za kreativne deserte.

Pizze, koje nisu klasične Napoletane, rade od pšeničnog ili pirovog brašna, koje je iz vlastite proizvodnje – mljeveno u lokalnom mlinu. Sastojci su lokalni, iz malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i itekako zanimljivi. U Aquariusu na finom tijestu pronaći ćete kremu od buče ili onu od crnih maslina i patlidžana, dimljenu mozzarellu, ukiseljenu raštiku, salamu od boškarina, domaću šalšu, jadranske kaneštrele, oradu, mortadelu od vepra s crnim tartufima, istarske kobasice, kadulju… i još divota koje zovu na otkrivanje.

Slika nije dostupna Hrana i piće Srce Vatreno: Pizza hrvatske repke koja je postala hit u restoranu izbornika Zlatka Dalića

Rumore, Labin

Priče o napoletanskoj pizzi iz krušne peći, kvalitetnim sastojcima i pogledu koji puca s terase u Labinu daleko se čuju. Dovoljno daleko, da nije problem ni sjesti u auto i potegnuti iz Rijeke, ili još dalje. Da ste na pravom mjestu, sugerira i natpis Vera pizza, certifikat AVPN-a (Associazione Verace Pizza Napoletana), kojem se tepa da je Michelin za pizzerije.

Rumore se ljeti prepoznaje i po dugačkom redu u kojem strpljivo stoje štovatelji te autentične napoletanske pizze. Na jelovniku ćete pronaći klasike, kao i gurmanske kreacije, poput one s pestom od pistacija i vrhunskom mortadelom, zatim kombinaciju bresaole i mozzarelle, a među zanimljivim sastojcima su i osokolo (buđola), kreme od tikvica, artičoka i tartufa, špek Alto Adige, tostirani lješnjaci i drugo.

Bokamorra - 11 Bokamorra - 11 (Foto: NB)

Bokamorra, Split

"Mi radimo Bokamorra pizze. To nisu niti Napoletane, Romane niti Balkane nego imamo svoju pizzu. Nalikuju Napoletani, ali su okusom drukčije. Prije otvaranja otišli smo u Napulj i napravili opsežno istraživanje. Iskušali smo desetak vrsta brašna, dok nismo pronašli savršen odabir i omjer koji se nama sviđa“, ispričali su nam prije koju godinu u Bokamorri, jednoj od omiljenih hrvatskih pizzerija koju ćete pronaći na splitskoj Zapadnoj obali, u kojoj se uz pizzu gušta i u vrhunskim, pomno osmišljenim koktelima.

U Italiji se kupuju top namirnice poput mozzarelle, burrate i stracciatelle, kao i razne salame, kao što je primjerice pikantna Calabrese. Jedna od omiljenih pizza je Cheezus (14 eura). Svaki trokut ima svih 5 vrsta sireva jer se na tijesto stavljaju u krugovima, od gorgonzole do fontine, stracciatelle (srce burrate), Mozzarelle Fior Di Latte i Parmigiana Reggiana za slasnije rubove.

Sette Sorelle, Split

Sedam sestara ćete pronaći na Trgu Franje Tuđmana, ali morat ćete pričekati do ožujka, kada se vraćaju s godišnjeg odmora. Odlične ocjene pizzerija duguje slasnim Napoletanama, ali i lijepom ambijentu kojem itekako pomažu dvije terase, kao i koktelima inspiriranima Italijom.

Cijene pizza se kreću od 11,50 eura do 15,50 eura, a među talijanskim sestrama pronaći ćete Sterope (spoj jadranskih kozica, kreme od parmezana i šparoga, ulja od češnjaka i jestivog cvijeća), Elettru (tartufi, gorgonzola, mozzarella, parmezan i guanciale), kao i Merope s omiljenom kombinacijom pistacija, mortadelle i mozzarelle.

Ventidue, Osijek

Na broju 22 (kako i sugerira ime pizzerije) u ulici Stjepana Radića u Osijeku pronaći ćete tradicionalne okuse pizze Napoletane, ali i hrskavu Romanu, tipičnu rimsku Pizzu alla Palu. Osim toga, Ventidue ima i pizze bez glutena.

"Sve namirnice u našem restoranu imaju D.O.P. oznaku, u prijevodu designation of origin, a to će reći da sve naše namirnice potječu originalno iz Italije, točnije iz određenog područja gdje je taj proizvod nadaleko poznat“, kažu u pizzeriji.

Među popularnim pizzama su Pistacchio e Mortadela (mortadela, umak od pistacija, mozzarella fior di latte, stracchino (kravlji sir), drobljene pistacije), Quattro Formaggi (gorgonzola dolce, svježi bosiljak, dimljena provola, mozzarella fior di latte, Grana Padano, maslinovo ulje), Margherita di Bufala te Prosciutto.

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

 

  • #gdje sjesti
  • #najbolja pizza u hrvatskoj
  • #najbolja pizza u splitu
  • #najbolja pizza u zagrebu
  • #pizza u zagorju
  • #pizza
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
Pomračenje uma
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Skrivena sudbina: Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
SKRIVENA SUDBINA
Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Ponuda dugih, toplih jakni za jesen i zimu
SVE ŠTO VAM TREBA
Zimske jakne: Pronašle smo 15 dugih, toplih modela koje se isplati imati u ormaru
sve
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close