Kada čujete od Velikogoričana kako pričaju o novom mjestu u gradu koje ima odlične pizze i burgere – a i bome i doručak, nema druge nego ukrcati se u 268. Pritom ne mislimo na autobus, nego na restoran koji s kultnom linijom dijeli ime. Oni koji su putovali dvašestosmicom znaju da se radi o (bez pretjerivanja) posebnom autobusu koji ima i svoju stranicu na Facebooku - jer u 268 nikad nije dosadno. Razlog tomu su osebujni vozači i razna događanja s kojima se putnici suočavaju na putu.

No vratimo se hrani: restoran 268 Burgers & Pizza pronaći ćete u Kolodvorskoj ulici, na kružnom toku, nedaleko od autobusne stanice. Ranoraniocima bi se mogla svidjeti činjenica da 268 radi od sedam. Za toplih, sunčanih dana (ili večeri) smjestiti se možete na terasi koja, iako je blizu ceste, ima ponešto zelenila. Interijer je udoban, kao što i priliči modernom bistrou, s pokojim zanimljivim detaljem, poput old school lustera ili neonskog natpisa koji podsjeća da treba uživati u trenutku.

Od jutra možete navratiti na jaja Benedict, američke palačinke, sendviče, granolu ili omlet, a ručak i večera rezervirani su za burgere, pizze, tacose i raznorazne krumpiriće. Na meniju su i focaccia, kruh s češnjakom te cezar salata, kao i falafel vege burger. Cijene su korektne pa se tako cifre jela za doručak kreću od pet do deset eura, burgeri su od 5,50 do 8,20 eura, a pizze ćete platiti od 7,90 do 12,60 eura.

268 Burgers & Pizza 268 Burgers & Pizza (Foto: Punkufer)

Da je novo mjesto postalo hit među Velikogoričanima, pokazuju i puni stolovi pa je prije dolaska mudro najaviti se. U 268 smo navratili usred tjedna, nakon posla, a bez obzira na to što je dobar dio ljudi pobjegao na more, restoran nije bio prazan. Nakon vaganja naručiti li pizzu s mortadelom, kremom od pistacija i stracciatellom ili pak igrati na kombinaciju bresaole i mozzarelle s umakom od rajčice, rikolom, acetom i Grana Padanom, štreberski, po preporuci kuće, naručili smo Bresaolu. Na jelovniku smo pročitali i da preporučuju i pizzu s pršutom, kremom od tartufa, mozzarellom, grana padanom i uljem od tartufa. Kako nismo obožavatelji ulja od tartufa, preskočili smo je. Također, pišu i da za Napoletane koriste mozzarellu fior di latte, vrhunsku šunku i rajčice.

Kada je pjegavica s bresaolom stigla na stol, uvjerili smo se da su sastojci koje koriste vrhunski, kao i da tijesto rade strpljivo. Sočna i zasitna, ali lagana Bresaola pokazala se punim pogotkom. Kad bismo bili baš strogi, rekli bismo da joj korica nije bila najprozračnija i najhrskavija, a srce tijesta najnježnije koje smo probali u životu, ali s guštom smo je slistili.

Ni s burgerima ne možete promašiti. Sočno meso i meko pecivo baza su koju nadograđuju umacima poput primjerice senfa, meda i kajmaka (The Monster), pečenih paprika i kajmaka (The Fork Burger) ili tartufa i kajmaka (Truffle Paradise). Tri spomenuta burgera favoriti su restorana, a probati ih možete i u smanjenom obliku, kao što smo i učinili.

Najviše nam se dopalo "čudovište", vjerojatno jer baš volimo coleslaw salatu, koja poprilično osvježi kombinaciju i dobra je varijanta za vrući ljetni dan. Ne bi nam bio višak dodatni kick svježine nekom kiselkastom notom, ali iz Dvašestosmice smo izašli siti i zadovoljni.

Ponovilo se! 

Nevjerojatan koncept: Bili smo u najboljem restoranu na svijetu i tri sata uživali u meniju od 16 sljedova Restoran Central - 10 Restoran Central u Limi - 1 Restoran Central - 7 +23 Restoran Central - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju