S mirisima koji dopiru s Jakuševca i depresivnim betonskim zdanjima, dio Zapruđa koji bi mogao funkcionirati kao distopijska kulisa za kakav domaći znanstveno fantastični film, skriva jednu od najboljih i najljepše uređenih pizzerija u Zagrebu. Gospođa Fogg, supruga popularnog bara u Martićevoj ulici s Mr.Foggom dijeli strast prema francuskom velikanu Julesu Verneu, putovanjima kroz prostor i vrijeme, viktorijanskom dobu i steampunku, zbog čega vam se može učiniti da ste zakoračili u alternativnu stvarnost.

Na ulazu će vas dočekati fenomenalni šank u obliku brodske parne turbine s propelerom i kormilom, a Gospođa Fogg rekonstruira prošlost i vratima u kuhinju, koja izgledaju poput portala u neki drugi svijet, kao i raznim drugim detaljima poput pisaćih mašina, satova, industrijskih lampi, kotača i kotačića što služe kao posveta starom futurizmu.

Nakon što se udobno smjestite i skenirate QR kod jelovnika, osim pizze, mesnih lazanja i pokojeg deserta primijetit ćete i panuozzo. Taj talijanski hibrid između pizze i sendviča nastao je na jugu Čizme pa postao popularni street food. Panuozzo je nastao od tijesta za pizzu koje se oblikuje u veliki kruh, potom peče pa puni i ponovno peče te reže na više dijelova. Meko tijesto hrskave korice dovoljno je čvrsto da podnese bogate nadjeve od najrazličitijih lokalnih sastojaka, a zvijezde panuozza u Mrs. Fogg pizzeriji su mortadela, piletina, tuna, ragu, sir, kuhana šunka i friarielli.

Iza posljednjeg, talijanskog naziva, kako piše u jelovniku, krije se marinirana rakula brokule (rapini). Mi smo se prvi put susreli s ovom namirnicom koju nam je dobro raspoložen i simpatičan konobar opisao kao cvjetove brokule, a nakon guglanja smo ustanovili da se radi o omiljenom sastojku napuljske kuhinje, osobito u kombinaciji s mesom. Cijene panuozzo sendviča kreću se od oko 9,30 do 13,50 eura.

Na jelovniku je i pannicarno koji spaja burger i pizzu, specifičan po hrskavom tijestu. Pronaći ćete dvije vrste junećeg pizza sendviča – u klasičnom ćete dobiti pesto, sireve (ricotta, pecorino, tvrdi ribani i mozzarella), feferone, cherry i polusušenu rajčicu – ili u old school varijanti: salsu rosu, karamelizirani luk, relish od krastavaca, cheddar i salatu. Pannicarno, s kojim ste se mogli upoznati i na Zagreb burger festivalu, košta 11, 50 eura.

Hub Cooltura Pub Zanimljivosti Bye, bye, ljetne terase: 10 udobnih kafića u Zagrebu u kojima možete popiti odličnu kavu, čaj - ili koktele

Pizze u Mrs. Fogg pizzeriji su posebna priča – s pjegastim rubovima podsjećaju za napoletane, ali tijesto nije tako delikatno i nježno pa bez problema drže i konkretniji nadjev, a osim toga je i nešto zasitnije te hrskavo na rubovima. Kako doznajemo na društvenim mrežama pizzerije, tijesto fermentira pet dana.

Kad je riječ o sastojcima, osim onih koje smo spominjali kad smo pričali o sendvičima, nude se i mortadela od vepra s tartufima, cikorija u limunu, svinjeća ljuta kobasica, ukiseljene jalapeno paprike, inćuni, pršut, ljubičasti luk, umak i čips od bosiljka, umak od pistacija, sirevi taleggio i bergader te još štošta. Cijene su od oko 6,50 do 13,50 eura. 

Odlučili smo isprobati pizzu Slanina Friarielli i sendvič Piletina Panuozzo pa nestrpljivo iščekivali koje će jelo „pobijediti“. Prije nego što smo se bacili na isprobavanje sa steampunkerskim beštekom koji lijepo leži u rukama, zastali smo i guštali u mirisima vrućeg tijesta, mesa, sira i začina, a onda se i bacili na kušanje friariellija pa oduševili tim ljutkastim, herbalnim mariniranim povrćem kojeg se ima što za žvakati.

U kombinaciji s nježnom, kremastom ricottom, finom slaninom i kuhanom šunkom, friarielli divno razvija okuse, a za kick svježine tu je i ukiseljeni ljubičasti luk. Predivan balans okusa!

Koliko nam se svidjela ta fina doza svježine na pizzi, toliko nam je bilo previše kiseline u panuozzou čiji je coleslaw zamaskirao ostale sastojke pa se čak i plavi sir osjetio samo u tragovima. Piletina se još nekako s njime mogla nositi, ali kako je nije bilo baš za svaki zalogaj, ostali smo ravnodušni. Skroz okej sendvič, ali pizza nam je bila slasnija.

Ako volite čokoladu i ostane li vam mjesta za kraj, dajte šansu Hladnom lava cakeu (5,30 eura). Ispod hrskave čokolade koja fino pucketa pod zubima čeka vas sjajna, podatna, svilenkasta krema kojoj popriličnu slatkoću daje karamela koja se dugo osjeti u ustima. Čokobomba!

Najbolje mjesto za pizzu i burgere u Velikoj Gorici nosi ime po kultnom ZET-ovu autobusu 268 Burgers & Pizza - 4 268 Burgers & Pizza - 3 268 Burgers & Pizza - 2 +1 268 Burgers & Pizza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju