Era slatkih koktela sa šeširićima i ploškama naranče polako, ali sigurno odlazi u naftalin. Kako i ne bi kad toliko mogućnosti pružaju bezbrojne kombinacije najrazličitijeg alkohola, mirisnih listića, domaćih sirupa i infuzija koji, ako se lijepo izbalansiraju, pretvaraju u pića što se pijuckaju i analiziraju do mile volje – ili dokle to ne dopusti prag tolerancije.

Budućnost koktela koji se rade "od početka“ prošle je godine stigla u Split. Možda i najbolji u gradu piju se na splitskoj Zapadnoj obali. Potpisuje ih mladi Riječanin Marino Karinja koji je radio u Belgiji i Njemačkoj, gdje je mnogo naučio, a nakon pobjede u Zagrebu svoje umijeće pokazao je i na svjetskom finalu Beefeater MIXLDN natjecanju u Londonu. U goste im je na konzalting navratio i talentirani Marijan Maksan.

Paleta dodataka Paleta dodataka (Foto: NB)

"Kokteli su u Bokamorri ručni rad i striktno se držimo domaćih stvari. Momci sami kuhaju sirupe, dehidriraju garnishe, kao i druge dodatke, a imamo oko 170 vrsta alkohola od kojih je većina premium jer želimo držati kvalitetu. Svako piće može se piti čisto, a kamoli s ledom ili u koktelima. Na karti je uvijek 8 – 10 klasika te jednako toliko signature koktela koje redovito mijenjamo.

Otvorili smo u sedmom mjesecu, a Marino već radi na trećoj karti koktela. Ljudi dobro reagiraju i prate ga jer u Splitu nema puno mjesta na kojima se može naći nešto slično. Vrhunski prezentira i ne prihvaća ono što nije top kvalitete, a u svojim kreacijama ima potpunu slobodu. Najprije diskutiramo što je dobro, a što je bolje, dok ne dođemo do toga što će raditi.

Bokamorra - 6 Bokamorra - 6 (Foto: NB)

Pokušavamo biti predstavnici vrhunske ponude koktela i nadamo se da će kvaliteta rasti u cijelom gradu", objasnio nam je Luka Bokavšek koji je trend otvaranja ne tako običnih mjesta pokrenuo prije nekoliko godina s Bokerijom.

Bez obzira na to što se tada pričalo da dom hrvatskih vina i dobre hrane neće trajati duže od tri mjeseca, Luka je dokazao suprotno. I ne samo to. U grad je stigao nastavak kreativne ponude, ovoga puta u znaku fantastičnih koktela koji se pijuckaju uz pizze s tijestom kakvog nema nitko drugi. Perfekcionist s pokojim zrncem dišpeta i afinitetom prema novom i drukčijem okupio je sebi slične –ambiciozni tim koji je prodrmao splitsku ugostiteljsku scenu nešto drukčijim pristupom od one na koju smo navikli.

Ponos pizzerije Ponos pizzerije (Foto: NB)

Iako koncept kombiniranja pizze i koktela u svijetu već postoji, meni u Bokamorri nije prepisan nego je nastao kao brain stormanje entuzijasta koji uživaju u svojem radu. Kako s koktelima, tako i s pizzama puno se isprobava, kombinira, razmišlja, odustaje i ponavlja prije nego što se lansira novost pred gosta. Uz njih se, kako im i dolikuje, poslužuje zlaćani pribor za jelo, a i čaše za koktele birale su se mjesec dana. Krušna peć koja ima počasno mjesto u pizzaurantu rad je napuljske obitelji i Ferrari među pećima, a obučena je u zlatni mozaik.

"Pizza se u Hrvatskoj ne gleda s poštovanjem kakvo bi trebala imati. Zainteresirala me priča o tome kako je nastala, njezina duga tradicija i činjenica da je osvojila cijeli svijet. Zanimljivo je što je pizza u svakoj zemlji, ali i pizzeriji drukčija, ovisno o tome tko je, kako i od čega radi.

Bokamorra - 4 Bokamorra - 4 (Foto: NB)

Mi radimo Bokamorra pizze. To nisu niti Napoletane, Romane niti Balkane nego imamo svoju pizzu. Nalikuje napoletani, ali je okusom drukčija. Prije otvaranja otišli smo u Napulj i napravili opsežno istraživanje. Iskušali smo desetak vrsta brašna, dok nismo pronašli savršen odabir i omjer koji se nama sviđa.

> Odabrali stručnjaci: Hrvatski restorani s najboljim omjerom cijene i kvalitete

Kombiniramo zero zero koje spajamo s još jednim tipom točno određenim omjerom i hidratacijom. Tijesto odležava dva dana, što se pokazalo najboljim u kombinaciji s peći koju imamo. U Italiji kupujemo top namirnice poput mozzarelle, burrate i stracciatelle koje imaju rok desetak dana, kao i razne salame, kao što je primjerice pikantna Calabrese“, priča nam Luka.

Pizza s 5 vrsta sira Pizza s 5 vrsta sira (Foto: NB)

Na pitanje koja mu je najdraža pizza u Bokamorri Luka nije dugo razmišljao. Obožavatelj sira pronašao se u Cheeses. Svaki trokut ima svih 5 vrsta sireva jer se na tijesto stavljaju u krugovima, od gorgonzole do fontine, stracciatelle (srce burrate), mozzarelle fior di latte i parmigiana reggiana za slasnije rubove.
Tijesto s brašnom od rogača, straciatella sir, bijela čokolada, maline i pistacije sastojci su za slatkizzu, a oduševljava i ona sa smokvama i medom.

Smokve i med Smokve i med (Foto: NB)

Koktel Earth, Wind & Fire pikantno remek-djelo s domaćim umakom od čilija i sokom od šipka, a služi se s "biskvitnom zemljom" koju pripremaju slastičarke Mia i Maja (uz druge slastice poput cheesecakea s lavandom, panna cottom s Nutellom…).

U pauzi od mućkanja koktela i srdačnog pozdravljanja gostiju Josip Jurčević priča nam o tome kako se gostima jako sviđa Porto mio koja popularnost duguje lardu što se lijepo topi na vrućoj pizzi i spaja s ostalim sastojcima. Lardo je poslužio i kao inspiracija Marinu koji je došao na ideju da lardom infuzira vinski burbon te dobio savršeni koktel za sljubljivanje, ali i samostalno pijuckanje.

Josip Jurčević Josip Jurčević (Foto: NB)

Moscow mule je jednostavan, ali ne i običan koktel. Za njega se radi domaći sirup od nerafiniranog šećera zbog čega je smećkast, a pivo od đumbira daje mu primamljivu peckavost. Elegantna i putena Red vanilla sa suhim ledom služi se u čaši na stalku koji se prije posluživanja prska mirisnom vanilijom koja ostaje na prstima i pojačava doživljaj.

Koktel s likerom od ljubičica simbolično je kreiran za Cvjetnicu, a u uskrsnom tjednu se mogao isprobati Honey bunny od Tanqueray džina, meda, likera od ljubičice s uskršnjim jajem i tonikom od bazge, kao i Bacon & Eggs koji mućkaju s burbonom infuziranim slaninom.

> Odmah iza: Splitski kafić u kojem se pije Kinder čokolada i Oreo keksi u šalici

Josip nam potvrđuje da je najbolje mjesto na šanku, gdje se između zalogaja pizze uživa u predstavi nastajanja koktela. Ponekad tanjure preplavi maglica suhog leda, zamiriše votka odležana na koricama klementina ili domaći sirup od malina…

Bokamorra - 17 Bokamorra - 17 (Foto: NB)

"U početku gosti nisu imali naviku sjedenja za šankom, ali kad su se jednom naviknuli, to je postalo najtraženije mjesto u pizzeriji“, priča nam Josip s osmijehom kojeg ne skida, a takav smo vidjeli i na licu pizzaiola dok vješto baca tijesto u zrak… Jer kako je rekao Mick Jagger, "Life is just a cocktail party on the street".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju