Da većina Hrvata zna gdje je Sinac, ne bismo se okladili. Prsti koji precizno mogu stisnuti na karti to selo od oko 600 stanovnika na izvoru Gacke najvjerojatnije pripadaju nekome tko ima rodbinu u Lici, peticu iz geografije ili jednostavno obožava pizzu. Prema mišljenju bonkulovića i gastrolutalica, upravo u malenome Sincu ćete pojesti odličnu pizzu. I hrvatski "doktor za pizzu" Dragan Maloševac, koji ih nemilice isprobava i rekreativno ocjenjuje te sastavlja listu najboljih, kaže kako je Ruspante vrh. A s obzirom na to koliko je pizza probao u životu, nema razloga da mu ne vjerujemo.

O tome zašto posjetiti idilični lički kraj pregršt je razloga, a ako predivna rijeka i njena vrila, kao i dobra porcija zanimljivosti iz hrvatske prošlosti nisu dovoljno dobar razlog za izlet – onda sjednite u auto radi pizzerije Ruspante. Prethodno nazovite i rezervirajte stol jer se glas o finoj hrani daleko čuje.

Ni baba Vanga nije predvidjela da će vlasnik Ante Svoren sa svojim timom, u srcu Like, napraviti takav „rusvaj“. Kako mu je to pošlo za rukom? Nitko ne zna sa sigurnošću. Ali bez uloženog znanja, vrhunskih, mikrolokalnih namirnica, posebne, ručno zidane peći koja se loži bukvom, i tima koji funkcionira kao dobro uigran bend vjerojatno bi negdje nešto zaštekalo. 

Na lijepoj terasi u zelenilu i s pogledom na ovce koje se vrzmaju uokolo, tražeći na jelovniku dobitnu kombinaciju, vidjet ćete i namirnice poput seljačke šunke, domaćih kobasica, slanine i škripavca, ličke base i dimljene pastrve. Baš kao i ljubičastog luka, kopra, dimljene paprike i domaćeg pesta. Cijene pizza i lasagna variraju od sedam do 12,60 eura, a među najskupljim pizzama je ona s janjetinom.

U srcu istarskog Hollywooda: Konoba-pizzerija i pogled zbog kojih se isplati skrenuti s puta Ladonja Draguć Ladonja Draguć - 22 Ladonja Draguć - 17 +20 Ladonja Draguć - 3

Lambizza by Ribafish nastala je na inicijativu poznatog gastroznalca Domagoja Jakopovića čije je ime ostalo upisano na jelovniku. Uostalom, što je (lička) pizza bez janjetine? Osim buta iz krušne peći, na tijesto idu i mladi luk, kopar, maslinovo ulje s češnjakom, masline, origano i lička basa.

I vaterpolist Dubravko Šimenc ima svoju pizzu na jelovniku, no Dudin san kombinira dimljenu piletinu s pravom mozzarellom, parmezanom, maslinama, domaćim pestom, kajenskim paprom, cherry rajčicama, origanom, maslinovim uljem i češnjakom. A ako se pitate što uopće znači „ruspante“ – riječ je o piletu iz slobodnog uzgoja, a upravo je i dimljena piletina na pizzi kuće, baš kao i na Dudinom snu.

Ovo odmah ide na listu želja! Pogledajte spektakularni kanjon Neretve Kanjon Neretve - 6 Kanjon Neretve - 5 Kanjon Neretve - 4 +3 Kanjon Neretve - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju