Blagdane na kraju godine nemoguće je zamisliti bez finih keksa i sitnih kolačića. Svako domaćinstvo u Hrvatskoj ima svoje favorite i obiteljske recepte po kojima ih sprema. Ništa drugačije nije niti u ostatku Europe.

Zavirili smo u europske kuharice i izdvojili najfinije recepte za tradicionalne božićne kekse i sitne kolače koje se krajem godine jedu diljem Starog Kontinenta.

Poljski kolazcki

Uoči blagdana u Poljskoj se pripremaju i s guštom jedu "kolazcki". Riječ je o finim kolačima napravljenima od tijesta na bazi sirnog namaza punjenima marmeladom od različitog vrsta voća. Imamo recept!

Slatki poljski keksi kolazcki Slatki poljski keksi kolazcki (Foto: Shutterstock)

Talijanski belfanini

U Italiji pečenje suhih kolača traje za vrijeme cijelih blagdana – recepti se redaju jedan za drugim sve do šestog siječnja. Djeca u Italiji se nadaju da će im Belfana donijeti darove.

Prema narodnom vjerovanju ona leti poput Djeda Božićnjaka, ali umjesto kočijom putuje na metli.Belfani u čast, peku se belfanini – skromni suhi kolačići ukrašeni šećerom ili šećernim mrvicama. Možete ih i vi napraviti prema ovom receptu.

Njemački marzipankartoffeln

Kuglice od marcipana i kakaa popularan su božićni desert u Njemačkoj gdje se nazivaju marzipankartoffeln ili krumpiri od marcipana. Ne brinite, u slasticu ne idu ovi gomoljasti plodovi – ime su dobili jer se kuglice rade u obliku malih krumpira.

Štoviše, za pripremu ove slastice potrebno vam je svega oko pet minuta vremena i tek dva sastojka. Evo i recepta.

Kuglice od marcipana i kakao praha marzipankartoffeln Kuglice od marcipana i kakao praha marzipankartoffeln (Foto: Shutterstock)

Snježne kuglice

Snježne kuglice su fini blagdanski keksi koji se pripremaju od svakodnevnih namirnica poput brašna, šećer, maslaca i nešto orašastih plodova. Teško je procijeniti od kuda potječu jer se danas rade diljem svijeta – u Rusiji su poznati kao čajni keksi, u Meksiku kao vjenčani zalogajčići, u Grčkoj se zovu Kourambiede. Evo kako se spremaju.

Danski keksi od maslaca

U Danskoj je nemoguće zamisliti božićne blagdane bez vaniljekranse, odnosno keksa s maslacem. Riječ je o finim i prhkim keksima koji se tope u ustima, a koji se u hrvatskim trgovinama obično mogu kupiti u metalnim kutijama.

Vaniljekranse je moguće napraviti i u vlastitom domu po ovom receptu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta.

Grčki keksi melomakarone

U Grčkoj blagdani ne mogu proći bez melomakarone. Riječ je o mekanim i sočnim božićnim keksima od meda i začina koji se obično poslužuju uz kavu. Ime su dobili spajanjem dvaju riječi – meli (med) i makarona (blagostanje). Evo kako se spremaju.

Škotski kolači milijunaša

Prhki keksi (eng. shortbread) omiljena su poslastica diljem svijeta jer se radi od vrlo jednostavnom, a ukusnom škotskom desertu. Zbog dodatka glazure i karamela takav kolač se naziva shortbread millionaire – ili u slobodnom prijevodu, poslastica milijunaša.

Ponekad se glazura posipa krupnom soli, kako bi se istaknuo okus čokolade i karamela, ili pak slanim perecima koji služe i kao zanimljiv ukras. Imamo recept!

Nizozemski speculaas

Speculaas je vrsta začinjenog keksa od prhkog tijesta koji se obogaćuje okusom papra, cimeta, mljevenog đumbira, klinčića, kardamoma i muškatnog oraščića.

U Nizozemskoj i Belgiji začinjeno tijesto se reže u oblik sv. Nikole i poslužuje za Sinterklaas, odnosno dan sv. Nikole, koji se obilježava 6. prosinca. U Austriji i Njemačkoj poslužuje se pak za božićne blagdane. Evo kako ga i vi možete napraviti kod kuće.

Danski keksi od maslaca Danski keksi od maslaca (Foto: Shutterstock)

Austrijske vanilin kiflice

Vanillekipferl ili vanilin kiflice popularne su blagdanska slastica koja se jede diljem Europe, a mnogi vjeruju da potječu upravo iz Austrije.

Tradicionalno se kiflice rade od brašna, maslaca, oraha, šećera i vanilin šećera, bez jaja. Umjesto oraha mogu se koristiti i bademi, i lješnjaci, no najbitnije je za savršene prhke kiflice to da recept sadrži dobre omjere sastojaka, da ih što brže zamijesite, a posebno je bitno da ih ne prepečete. Imamo recept!

Nutellotte

Nutellotte, talijanske kekse s Nutellom poznajemo kao husarske kekse, koji se kod nas češće pune pekmezom ili marmeladom. Za koju se god varijantu odlučili, trebat će vam tek pokoji sastojak – a mogu biti gotovi za pola sata. Evo kako se rade!

Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike Božićni panj Vanilin kiflice Vanilin kiflice +9 Božićni panj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju