U Grčkoj blagdani ne mogu proći bez melomakarone. Riječ je o mekanim i sočnim božićnim keksima od meda i začina koji se obično poslužuju uz kavu. Ime su dobili spajanjem dvaju riječi – meli (med) i makarona (blagostanje).
Iako sadrže mnogo namirnica, vrlo se lako pripremaju kod kuće. Ovaj recept Akisa Petretzikisa dostatan je za 40 finih keksa.
Sastojci za melomakarone:
- 500 g brašna
- 200 ml soka od naranče
- 200 ml biljnog ulja
- 100 g fino mljevenog griza
- 90 ml maslinova ulja
- 25 g šećera u prahu
- 1/4 čajne žličice mljevenih klinčića
- 2 čajne žličice cimeta
- 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- korica naranče
Sastojci za sirup:
- 400 grama šećera
- 250 ml vode
- 75 grama meda
- 1-2 štapića cimeta
- 1-2 klinčića
- 1/2 naranče
Za preljev:
- med
- komadići oraha
Priprema melomakarona:
- Za sirup: u loncu pomiješajte vodu, šećer, cimet, klinčiće, cimet i naranče. Dobro promiješajte i pustite da voda zavrije. Tada uklonite lonac s vatre, umiješajte med i pustite da se sve ohladi. Za to će vam biti potrebno nekoliko sati.
- Kekse počnite pripremati tek kada se sirup ohladi do kraja.
- U jednoj posudi pomiješajte brašno i griz, a u drugoj dobro promiješajte ostatak sastojaka za kekse: šećer u prahu, sodu bikarbonu, začine, narančin sok, ulja i narančinu koricu.
- Pomiješajte rukama prvu s drugom zdjelom u trajanju od oko 10 do 15 sekundi.
- Od dobivenog tijesta napravite kekse veličine oko tri do četiri centimetra.
- Kekse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta dok ne postanu zlatnožuti.
- Kad ih izvadite iz pećnice odmah ih uronite u slatki sirup na 10 sekundi. Pažljivo iz izvadite i pustite da se ocijedi višak tekućine.
- Prije posluživanja prelijte preko njih malo meda i pospite komadiće oraha. Dobar tek!
Kako se keksi melomakarona rade, pogledajte u YouTube videu Akisa Petretzikisa.