U Grčkoj blagdani ne mogu proći bez melomakarone. Riječ je o mekanim i sočnim božićnim keksima od meda i začina koji se obično poslužuju uz kavu. Ime su dobili spajanjem dvaju riječi – meli (med) i makarona (blagostanje).

Iako sadrže mnogo namirnica, vrlo se lako pripremaju kod kuće. Ovaj recept Akisa Petretzikisa dostatan je za 40 finih keksa.

Sastojci za melomakarone:

  • 500 g brašna
  • 200 ml soka od naranče
  • 200 ml biljnog ulja
  • 100 g fino mljevenog griza
  • 90 ml maslinova ulja
  • 25 g šećera u prahu
  • 1/4 čajne žličice mljevenih klinčića
  • 2 čajne žličice cimeta
  • 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • korica naranče

Sastojci za sirup:

  • 400 grama šećera
  • 250 ml vode
  • 75 grama meda
  • 1-2 štapića cimeta
  • 1-2 klinčića
  • 1/2 naranče

Za preljev:

  • med
  • komadići oraha

Priprema melomakarona:

  1. Za sirup: u loncu pomiješajte vodu, šećer, cimet, klinčiće, cimet i naranče. Dobro promiješajte i pustite da voda zavrije. Tada uklonite lonac s vatre, umiješajte med i pustite da se sve ohladi. Za to će vam biti potrebno nekoliko sati.
  2. Kekse počnite pripremati tek kada se sirup ohladi do kraja.
  3. U jednoj posudi pomiješajte brašno i griz, a u drugoj dobro promiješajte ostatak sastojaka za kekse: šećer u prahu, sodu bikarbonu, začine, narančin sok, ulja i narančinu koricu.
  4. Pomiješajte rukama prvu s drugom zdjelom u trajanju od oko 10 do 15 sekundi.
  5. Od dobivenog tijesta napravite kekse veličine oko tri do četiri centimetra.
  6. Kekse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta dok ne postanu zlatnožuti.
  7. Kad ih izvadite iz pećnice odmah ih uronite u slatki sirup na 10 sekundi. Pažljivo iz izvadite i pustite da se ocijedi višak tekućine.
  8. Prije posluživanja prelijte preko njih malo meda i pospite komadiće oraha. Dobar tek!


Kako se keksi melomakarona rade, pogledajte u YouTube videu Akisa Petretzikisa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju