Prhke, meke i mirisne, ma skroz neodoljive, eto tako bismo okarakterizirali vječne vanilin kiflice, koje nikako nisu rezervirane samo za blagdansko vrijeme. Toliko su jednostavne za pripremu da bi nam barem jednom tjedno trebale zamirisati u kuhinji kako bismo uživali u njima uz šalicu čaja ili kave.

Tradicionalno se kiflice rade od brašna, maslaca, oraha, šećera i vanilin šećera, bez jaja. Umjesto oraha mogu se koristiti i bademi, i lješnjaci, no najbitnije je za savršene prhke kiflice to da recept sadrži dobre omjere sastojaka, da ih što brže zamijesite, a posebno je bitno da ih ne prepečete. Kiflice bi trebale iz pećnice uzaći što svijetlije, zato ako vidite da im krajevi (koji su i najtanji) počinju tamnjeti, odmah ih vadite van. I da, vrijeme pečenja prilagodite vašim pećnicama jer smo odavno naučili da sve pećnice nisu iste.

Osim kiflica, tu su i ovi najslađi kolutići s vinom, tvrđi od kiflica, ali jednako aromatični i fino hrskavi, baš za svaki dan. Posebno zato jer su gotovi u svega pola sata, zajedno s pečenjem!

Našoj listi „barem jednom tjedno“ dodajemo i husarske kolačiće s čokoladom koji što dulje stoje, to su bolji pa se možda razvuku i na dva tjedna, iako sumnjamo.

Sastojci:

280 g glatkog brašna
200 g maslaca (omekšalog)
100 g mljevenih oraha
80 g šećera u prahu
1 vanilin šećer

Za valjanje:
šećer u prahu
1 vanilin šećer

Priprema:

1. Sve sastojke stavite u dublju zdjelu pa brzo umijesite glatko, podatno tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.

2. Izvadite tijesto iz hladnjaka, otkidajte komade tijesta pa ih formirajte u dugačku rolicu promjera između 1 i 1,5 cm, režite na manje komade i formirajte kiflice podjednake veličine. Tijesto možete vaditi i žličicom ili kidati prstima pa valjati u kiflice, no pripazite da vam količina tijesta koju vadite ili otkidate bude podjednaka.

3. Pripremljene kiflice stavljate na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa ih stavite peći u prethodno zagrijau pećnicu na 170 °C i pecite ih oko 15 minuta (odnosno, prilagodite vrijeme pečenja vašoj pećnici).

4. U dubokom tanjuru pomiješajte 1 vanilin šećer sa šećerom u prahu pa u njega uvaljajte još vruće kiflice. Ako vam kiflice pucaju kod valjanja, pustite ih da se ohlade pa ih onda uvaljajte u šećer.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju