Nutellotte, talijanske kekse s Nutellom poznajemo kao husarske kekse, koji se kod nas češće pune pekmezom ili marmeladom. Za koju se god varijantu odlučili, trebat će vam tek pokoji sastojak – a mogu biti gotovi za pola sata.

Za talijanski recept ne treba više od tri sastojka: na 180 g Nutelle ide 130 g brašna i jedno jaje, koje iskoristite za tijesto. Za nadjev ne treba ništa drugo do još namaza i prema želji, cijelih ili usitnjenih lješnjaka. 

Nutellotti su i jedni od najguglanijih talijanskih recepata ove godine u Italiji, a Hrvati su pak češće upisivali u tražilicu palačinke i kruh. 

Sastojci za husarske kolačiće bez pečenja: 

180 g šećera
1 vanilin šećer
150 g kokosova ili običnog maslaca
100 g tamne čokolade
150 g mljevenih oraha
250 g mljevenih keksa
malo vrhnja za kuhanje 

Za ukrašavanje:

mljeveni orašasti plodovi ili listići badema
namaz od lješnjaka i čokolade

Priprema:

1. Na pari zagrijte šećer, kokosov ili običan maslac i čokoladu pa pomiješajte s keksima i orasima. Dobro izmiješajte. Ako je smjesa pregusta, dodajte nekoliko žlica vrhnja za kuhanje.  

2. Ostavite smjesu u hladnjaku oko dva sata pa kad se dobro ohladi, oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u usitnjene orašaste plodove pa sredinu utisnite drškom kuhače i napunite zagrijanim namazom.

Poigrajte se nadjevima... Poigrajte se nadjevima... (Foto: Thinkstock/Guliver)
Sastojci za tradicionalne husarske kekse:  

1 štapić vanilije
500 g brašna
150 g mljevenih oraha
250 g maslaca
150 g šećera
3 žumanjka
1 vanilin šećer
1 limun

Za ukrašavanje: 

marmelada
šećer u prahu

Priprema:

1. Prerežite po dužini štapić vanilije i sastružite srž.

2. Pomiješajte brašno, ribanu koricu limuna, vaniliju, obični i vanilin šećer, maslac i žumanjke pa na kraju dodajte i mljevene orahe te zamijesite tijesto.

3. Tijesto umotajte u proziru foliju pa ostavite u hladnjaku oko 90 minuta.

4. Tijesto rukama oblikujte u loptice, poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje pa prstom ili drškom kuhače svakoj kuglici utisnite sredinu.

5. Pecite ih oko 15 minuta na 180 °C, a kad se ohlade, napunite ih zagrijanom marmeladom i pospite šećerom u prahu.

Savjet: Umjesto oraha poslužit će i lješnjaci ili bademi.

Gotovo za pola sata: Recept za super jednostavne bademaste kolačiće Galetini - 1 Galetini - 3 Galetini - 2 +0 Galetini - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju