Speculaas je vrsta začinjenog keksa od prhkog tijesta koji se obogaćuje okusom papra, cimeta, mljevenog đumbira, klinčića, kardamoma i muškatnog oraščića.
Nekoć se taj tip slastice tradicionalno pripremao za vjenčanja i slične prigode, a danas se jede diljem svijeta – tijekom cijele godine.
U Nizozemskoj i Belgiji začinjeno tijesto se reže u oblik sv. Nikole i poslužuje za Sinterklaas, odnosno dan sv. Nikole, koji se obilježava 6. prosinca. U Austriji i Njemačkoj poslužuje se pak za božićne blagdane.
Kekse Speculaas možete napraviti vrlo lako i kod kuće, ako slijedite naše savjete.
Sastojci:
- 420 g brašna
- 225 g omekšanog maslaca
- 200 g tamnog šećera
- 50 g mljevenih badema
- 3 čajne žličice cimeta
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice naribane narančine korice
- 1 žlica melase
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- ½ čajne žličice mljevenog klinčića
- ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ¼ čajne žličice mljevenog đumbira
- ¼ čajne žličice mljevenog kardamoma
- ¼ čajne žličice bijelog papra
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, klinčiće, đumbir, kardamom i papar. Stavite sa strane.
- Omekšani maslac sa sobne temperature pomiješajte s tamnim šećerom u mikseru. Miksajte sve zajedno oko pet do sedam minuta dok ne dobijete laganu, jednoličnu smjesu.
- Dodajte jaja, melasu i koricu naranče i nastavite miksati.
- Postupno dodajte smjesu na bazi brašna, miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Pokrijte smjesu i stavite u hladnjak na barem 4 sata dok se ne stisne i ne bude spremna za oblikovanje.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Ohlađenu smjesu za kekse stavite na papir za pečenje i razvucite na debljinu oko 3 milimetara. Izrežite tijesto na željene oblike uz pomoć kalupa za kekse.
- Vratite oblikovane kekse u hladnjak na 10 do 15 minuta prije nego što ih stavite u zagrijanu pećnicu.
- Pecite ih oko 8 do 10 minuta dok se termički ne obrade do kraja, odnosno dok njihovi rubovi ne dobiju lijepu svjetlosmeđu boju.
- Ohladite kekse prije posluživanja. Dobar tek!
Nova "keksičarnica" u centru Zagreba: Mjesto koje od ranog jutra miriše na maslac i čokoladu +0