Speculaas je vrsta začinjenog keksa od prhkog tijesta koji se obogaćuje okusom papra, cimeta, mljevenog đumbira, klinčića, kardamoma i muškatnog oraščića.

Nekoć se taj tip slastice tradicionalno pripremao za vjenčanja i slične prigode, a danas se jede diljem svijeta – tijekom cijele godine.

U Nizozemskoj i Belgiji začinjeno tijesto se reže u oblik sv. Nikole i poslužuje za Sinterklaas, odnosno dan sv. Nikole, koji se obilježava 6. prosinca. U Austriji i Njemačkoj poslužuje se pak za božićne blagdane.

Kekse Speculaas možete napraviti vrlo lako i kod kuće, ako slijedite naše savjete.

Sastojci:

  • 420 g brašna
  • 225 g omekšanog maslaca
  • 200 g tamnog šećera
  • 50 g mljevenih badema
  • 3 čajne žličice cimeta
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žličice naribane narančine korice
  • 1 žlica melase
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • ½ čajne žličice mljevenog klinčića
  • ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ¼ čajne žličice mljevenog đumbira
  • ¼ čajne žličice mljevenog kardamoma
  • ¼ čajne žličice bijelog papra

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, klinčiće, đumbir, kardamom i papar. Stavite sa strane.
  2. Omekšani maslac sa sobne temperature pomiješajte s tamnim šećerom u mikseru. Miksajte sve zajedno oko pet do sedam minuta dok ne dobijete laganu, jednoličnu smjesu.
  3. Dodajte jaja, melasu i koricu naranče i nastavite miksati.
  4. Postupno dodajte smjesu na bazi brašna, miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  5. Pokrijte smjesu i stavite u hladnjak na barem 4 sata dok se ne stisne i ne bude spremna za oblikovanje.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  7. Ohlađenu smjesu za kekse stavite na papir za pečenje i razvucite na debljinu oko 3 milimetara. Izrežite tijesto na željene oblike uz pomoć kalupa za kekse.
  8. Vratite oblikovane kekse u hladnjak na 10 do 15 minuta prije nego što ih stavite u zagrijanu pećnicu.
  9. Pecite ih oko 8 do 10 minuta dok se termički ne obrade do kraja, odnosno dok njihovi rubovi ne dobiju lijepu svjetlosmeđu boju.
  10. Ohladite kekse prije posluživanja. Dobar tek!

Nova "keksičarnica" u centru Zagreba: Mjesto koje od ranog jutra miriše na maslac i čokoladu Cooksići - 4 Cooksići - 3 Cooksići - 2 +0 Cooksići - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju