Poljski kolaczki se vrlo lako mogu pripremiti i kod kuće. Za izradu vam je potrebno nekoliko svakodnevnih sastojka, malo strpljenja i električni mikser.
Sastojci:
- 270 g brašna
- 225 g maslaca
- 225 g sirnog namaza
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- marmelada po želji za nadjev
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Izvadite sirni namaz i maslac iz hladnjaka da dosegnu sobnu temperaturu.
- Mikserom pomiješajte omekšani sirni namaz i maslac.
- U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i malo soli.
- Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte brašno dok se svi sastojci ne povežu.
- Dobivenu smjesu obložite plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem 45 minuta.
- Ohlađeno tijesto razvucite na debljinu oko pola centimetara.
- Izrežite tijesto na kocke veličine oko 5x5 centimetara.
- U sredinu kocke stavite jednu čajnu žličicu marmelade po želji i razmažite je. Utapkajte malo vode na kut izrezanog tijesta bez punjenja i zalijepite ga za suprotni kut.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
- Kolaczke stavite na namašćeni lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva oko 14 do 18 minuta, odnosno dok kolačići ne dobiju zlatnu boju.
- Ohladite prije posluživanja i pospite sa šećera u prahu. Dobar tek!
Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike +9