Ovaj tjedan jedemo hranu nadahnutu američkom kuhinjom. Riječ je o zasitnim, slasnim i utješnim jelima napravljenima sa sastojcima koji se mogu naći i u većini hrvatskih domova, poput mljevenog mesa, makarona i graha, a koje su obilno obogaćene sirom.

#MeatlessMonday otvaramo s corn chowderom
odnosnom gustom juhom od kukuruza i krumpira, a nastavljamo s corn dogom – hrenovkama nabodenima na drveni štapić, umočenim u tijesto na bazi kukuruznog brašna i mlaćenice te prženih u dubokom ulju.

Na jelovniku se obavezno moraju naći i kremasti makaroni sa sirom, čili-grah s mljevenim mesom, ali i mesne okruglice. Isprobati morate i Philly Cheesestake – bogati sendvič od sjeckane junetine, prženog povrća i puuuno sira.

Ljubitelji slatkog uživat će u cheesecakeu na njujorški način - gušćoj, kremastijoj, a nerijetko i slađoj od drugih sličnih torta od sira.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam finih recepata američke kuhinje za sedam dana ovoga tjedna.

Makaroni sa sirom Makaroni sa sirom (Foto: Shutterstock)

Ponedjeljak, 23. 10. – Corn chowder

Isprobajte corn chowder – gustu juhu od kukuruza koja je osmišljena još 1800-ih godina u srednjem i južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država. Jelo je stvoreno kako bi se potrošile obilne količine nabranog kukuruza, ali i nahranilo gladno stanovništvo. Evo kako se radi.

Utorak, 24. 10. – Corn dog

Corn dog je nezaobilazno jelo američkih proslava, uličnih festivala i obiteljskih okupljanja. Riječ je o hrenovkama nabodenima na drveni štapić, umočenim u tijesto od kukuruznog brašna i mlaćenice te prženim u dubokom ulju. Imamo recept.

Srijeda, 25. 10. – Čili-grah s mljevenim mesom

Kada se temperature spuste u termometru u SAD-u, a posebno u Teksasu – jede se čili-grah s mljevenim mesom. Riječ je o finom jelu na žlicu koje je nadahnuto meksičkim chili con carneom.
Ovo varivo od graha i mljevene junetine sljubljuje se s gustim umakom od rajčice, ali i ljutim papričicama. Evo kako ga možete pripremiti kod kuće.

Popularni američki sendvič Philly Cheesesteak Popularni američki sendvič Philly Cheesesteak (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 26.10. – Mesne okruglice

Mesne okruglice sjajan su obrok uz tostirani kruh i kuhanu tjesteninu. Najčešće se peku na štednjaku te poslužuju uz umak od rajčice. Ako želite uobičajenom jelu podariti novu dubinu okusa - pripremite ih u jednoj tavi po ovom receptu, odnosno dovršite u pećnici zajedno s nešto topivog sira i umaka.

Petak, 27.10. – Makaroni sa sirom

Kakav bi to bio tjedan američke kuhinje bez klasičnih makarona sa sirom? Nepotpun! Dajemo vam recept za makarone s čak četiri vrste sira koji se dodatno obogaćuju karameliziranim lukom i prepirjanim češnjakom.

Subota, 28.10. – Njujorški cheesecake

Za razliku od obične torte od sira, New York cheesecake nije prozračan. Američki snagator konkretniji je, gušći i kremastiji, a nerijetko i slađi s finim mirisima limuna i vanilije. Imamo recept!

Torta od sira na njujorški način Torta od sira na njujorški način (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 29.10. - Philly Cheesestake

Philly Cheesestake jedan je od najpopularnijih američkih sendviča, a koji potječe iz američkog grada Philadelphije. Sastoji se od mekanog peciva punjenog sitno sjeckanim mesom, prženim povrćem i puuuno sira. Evo kako se radi.

Jela koja će vas zagrijati: 7 super finih recepata za svaki dan ovoga tjedna Zobena kaša s jabukama i cimetom Korma +0 Ovaj tjedan isprobajte flamanski gulaš od junetine i piva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju