Za razliku od obične torte od sira, New York cheesecake nije prozračan. Američki snagator konkretniji je, gušći i kremastiji, a nerijetko i slađi s finim mirisima limuna i vanilije. Odličan dodatak je i voćni preljev koji jednostavno možete napraviti tako da svježe ili smrznuto voće pomiješate s malo limunovog soka i šećera pa kratko prokuhate, a prema želji možete dodati i pokoju žličicu marmelade.  

Sastojci za New York cheesecake:

Za koru:

  • 85 g maslaca + za kalup
  • 140 g digestive keksa
  • 1 žlica šećera u prahu

Nadjev:

  • 900 g krem sira
  • 250 g šećera
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 i ½ žličice ekstrakta vanilije
  • sitno naribana korica 1 limuna (oko 2 žličice)
  • 1 i ½ žličice soka od limuna
  • 3 velika jaja, plus 1 žumanjak
  • 200 ml kiselog vrhnja

Priprema New York cheesecakea:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za pečenje od 23 cm premažite maslacem iznutra te izvana obložite s dva sloja aluminijske folije.
  2. Kekse usitnite u sjeckalici ili istucite batom za meso pa pomiješajte s rastopljenim maslacem i žlicom šećera. Ravnomjerno ih utisnite na dno kalupa.
  3. Pecite 10 minuta i ostavite da se hladi dok pripremate nadjev.
  4. Povećajte temperaturu pećnice na 220 °C. Miksajte sir na srednjoj brzini dok ne postane kremast, oko 2 minute. Postupno dodajte šećer, brašno i prstohvat soli i zatim ekstrakt vanilije, limunovu koricu i sok. Umutite i jaja i žumanjak, jedno po jedno, a zatim ulijte i kiselo vrhnje te miksajte na laganoj brzini dok se ne sjedini. Tijesto treba biti glatko, lagano i pomalo prozračno.
  5. Stranice kalupa premažite otopljenim maslacem pa stavite kalup na lim za pečenje. Ulijte nadjev u kalup pa pecite 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 110 °C i pecite još oko 45-55 minuta. Ako lagano protresete lim, kolač bi se trebao lagano ljuljati, ali ne smije biti prevlažan.
  6. Isključite pećnicu i otvorite vrata pećnice pa ostavite da se hladi unutra 2 sata. Prođite tankim nožićem uz rub kolača kako biste ga odvojili od kalupa. Labavo pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Toskanska torta s pinjolima Torta od palente i naranče Torta od jagoda i piškota +3 Čokoladna torta

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju