Pravi je trenutak da iskoristite obilje svježeg kukuruza i iskušate svoje kulinarske mogućnosti. Predlažemo vam da isprobate corn chowder – gustu juhu od kukuruza koja je osmišljena još 1800-ih godina u srednjem i južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.
Jelo je stvoreno kako bi se potrošile obilne količine nabranog kukuruza, te nahranilo gladno stanovništvo.
Mi vam donosimo recept za ukusnu juhu od kukuruza i krumpira koja je iznimno zasitna i ukusna. Radi se, pak, od namirnica biljnog porijekla da će odgovarati i veganima te vegetarijancima.
Sastojci za juhu:
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 60 g indijskih oraščića
- 6 klipova kukuruza
- 5-6 krumpira
- 2-3 stapke celera
- 2 mrkve
- 2 žlice umaka od soje
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica luka češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
Priprema juhe od kukuruza:
- Indijske oraščiće prelijte s vrućom vodom i pustite da se namaču.
- Nasjeckajte očišćeni luk, celer i mrkvu na sitnije komade. Nasjeckajte na sitno i češnjak.
- Ogulite krumpir i narežite ga na kocke.
- Čvrstim nožem odstranite zrna kukuruza od klipa. Stavite ih sa strane.
- U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, celer i mrkvu. Pirjajte oko dvije minute.
- Dodajte krumpire i pirjajte oko pet minuta.
- Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko 30 sekundi.
- Podlijte sve zajedno s povrtnim temeljcem, umakom od soje i začinima: nešto soli, papra, timijana, češnjaka u prahu i dimljene paprike.
- Kuhajte sve zajedno oko 10 minuta.
- Ocijedite namočene indijske oraščiće i stavite ih u blender s nešto skuhane juhe.
- Dobivenu smjesu prelijte u lonac s ostatkom juhe.
- Dodajte svježi kukuruz u lonac i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta. Posolite i popaprite po želji.
- Poslužite toplo! Dobar tek!
Nedjeljni klasik: Francuski recept za piletinu s povrćem na lešo +0