Pravi je trenutak da iskoristite obilje svježeg kukuruza i iskušate svoje kulinarske mogućnosti. Predlažemo vam da isprobate corn chowder – gustu juhu od kukuruza koja je osmišljena još 1800-ih godina u srednjem i južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena

Jelo je stvoreno kako bi se potrošile obilne količine nabranog kukuruza, te nahranilo gladno stanovništvo.

Mi vam donosimo recept za ukusnu juhu od kukuruza i krumpira koja je iznimno zasitna i ukusna. Radi se, pak, od namirnica biljnog porijekla da će odgovarati i veganima te vegetarijancima.

Sastojci za juhu:

  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 60 g indijskih oraščića
  • 6 klipova kukuruza
  • 5-6 krumpira
  • 2-3 stapke celera
  • 2 mrkve
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica luka češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Priprema juhe od kukuruza:

  1. Indijske oraščiće prelijte s vrućom vodom i pustite da se namaču.
  2. Nasjeckajte očišćeni luk, celer i mrkvu na sitnije komade. Nasjeckajte na sitno i češnjak.
  3. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke.
  4. Čvrstim nožem odstranite zrna kukuruza od klipa. Stavite ih sa strane.
  5. U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, celer i mrkvu. Pirjajte oko dvije minute.
  6. Dodajte krumpire i pirjajte oko pet minuta.
  7. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko 30 sekundi.
  8. Podlijte sve zajedno s povrtnim temeljcem, umakom od soje i začinima: nešto soli, papra, timijana, češnjaka u prahu i dimljene paprike.
  9. Kuhajte sve zajedno oko 10 minuta.
  10. Ocijedite namočene indijske oraščiće i stavite ih u blender s nešto skuhane juhe.
  11. Dobivenu smjesu prelijte u lonac s ostatkom juhe.
  12. Dodajte svježi kukuruz u lonac i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta. Posolite i popaprite po želji.
  13. Poslužite toplo! Dobar tek!