Kada se temperature spuste u termometru u Sjedinjenim Američkim Državama – a posebno u Teksasu – jede se čili grah s mljevenim mesom. Riječ je o finom jelu na žlicu koje je nadahnuto meksičkim chili con carneom.
Ovo varivo od graha i mljevene junetine sljubljuje se s gustim umakom od rajčice, ali i ljutim papričicama. Najbolje rezultate dobit ćete ako pomiješate nekoliko vrsta graha, ali i svježe te sušene feferone.
Ako niste ljubitelj ljute hrane, upotrijebite manje ljutih papričica i iz njih definitivno uklonite koštice.
Poželjno bi bilo grah skuhati samostalno od suhih zrna, ali ako nemate vremena za ovu kulinarsku pustolovinu poslužiti se možete i onima iz konzerve.
Sastojci za čili grah s mljevenom junetinom:
- 800 ml pasate od rajčice
- 800 g rajčice u komadu
- 750 g kuhanog graha (bijeli, smeđi, šareni)
- 500 ml goveđeg temeljca
- 450 g mljevene junetine
- 150 g kukuruza šećerca
- 3-4 češnja češnjaka
- 2-3 blagih, blago ljutih ili ljutih feferona
- 1 luk
- 1 štapić cimeta
- 1 žlica timijana
- 1 žlica ružmarina
- Biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
Priprema čili graha s mljevenom junetinom:
- Zagrijte u velikom loncu nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko tri minute.
- Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
- U lonac dodajte mljeveno meso i pirjajte ga sve dok ne dobije smeđu boju. Za to će vam biti potrebno pet do deset minuta.
- Dodajte kuhani grah, kukuruz šećerac i sve zajedno podlijte s pasatom i komadićima rajčice te goveđim temeljcem.
- Začinite grah s nasjeckanim čili papričicama, timijanom, ružmarinom, soli i paprom. Dodajte i štapić cimeta.
- Kada tekućina zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno barem pola sata. Idealno bi bilo da se čili kuha i do dva sata kako bi se okusi sljubili.
- Izvadite cimet iz lonca prije posluživanja. Poslužite čili grah topao s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!