Kada se temperature spuste u termometru u Sjedinjenim Američkim Državama – a posebno u Teksasu – jede se čili grah s mljevenim mesom. Riječ je o finom jelu na žlicu koje je nadahnuto meksičkim chili con carneom.

Ovo varivo od graha i mljevene junetine sljubljuje se s gustim umakom od rajčice, ali i ljutim papričicama. Najbolje rezultate dobit ćete ako pomiješate nekoliko vrsta graha, ali i svježe te sušene feferone.

Ako niste ljubitelj ljute hrane, upotrijebite manje ljutih papričica i iz njih definitivno uklonite koštice.

Poželjno bi bilo grah skuhati samostalno od suhih zrna, ali ako nemate vremena za ovu kulinarsku pustolovinu poslužiti se možete i onima iz konzerve.

Sastojci za čili grah s mljevenom junetinom:

  • 800 ml pasate od rajčice
  • 800 g rajčice u komadu
  • 750 g kuhanog graha (bijeli, smeđi, šareni)
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 450 g mljevene junetine
  • 150 g kukuruza šećerca
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2-3 blagih, blago ljutih ili ljutih feferona
  • 1 luk
  • 1 štapić cimeta
  • 1 žlica timijana
  • 1 žlica ružmarina
  • Biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Priprema čili graha s mljevenom junetinom:

  1. Zagrijte u velikom loncu nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko tri minute.
  2. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
  3. U lonac dodajte mljeveno meso i pirjajte ga sve dok ne dobije smeđu boju. Za to će vam biti potrebno pet do deset minuta.
  4. Dodajte kuhani grah, kukuruz šećerac i sve zajedno podlijte s pasatom i komadićima rajčice te goveđim temeljcem.
  5. Začinite grah s nasjeckanim čili papričicama, timijanom, ružmarinom, soli i paprom. Dodajte i štapić cimeta.
  6. Kada tekućina zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno barem pola sata. Idealno bi bilo da se čili kuha i do dva sata kako bi se okusi sljubili.
  7. Izvadite cimet iz lonca prije posluživanja. Poslužite čili grah topao s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju