Corn dog je popularno jelo američke kuhinje koje obuhvaća hrenovku nabodenu na drveni štapić, umočenu u tijesto na bazi kukuruznog brašna i mlaćenice te prženu u dubokom ulju.
Prve pohane hrenovke ovoga tipa napravili su njemački imigranti u američkoj saveznoj državi Teksas u tridesetim godinama prošlog stoljeća.
Danas se corn dogs jedu diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali i u ostatku svijeta. Poslužuju se na uličnim festivalima, nezaobilazan su dio tradicionalnih američkih roštilja i proslava, a mogu se kupiti i kao smrznuto jelo u američkim supermarketima.
Pohane hrenovke možete vrlo lako napraviti i u vlastitom domu. Ako vam pečenje u dubokom ulju nije drago, termički ih možete obraditi i u fritezi na vrući zrak ili čak u običnoj pećnici.
Sastojci za corn dog:
- 420 ml mlaćenice
- 240 g kukuruznog brašna
- 150 g pšeničnog brašna
- 50 g šećera
- 12 hrenovki
- 1 veliko jaje
- 1 žlica meda
- 1 žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- biljno ulje za prženje
Priprema corn doga:
- U loncu zagrijte biljno ulje za prženje hrenovki.
- Uklonite višak vlažnosti s površine hrenovki papirnatim ručnikom. U jedan kraj hrenovke utisnite drveni štapić za ražnjiće.
- Pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli: kukuruzno i pšenično brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli pomiješajte vlažne sastojke: mlaćenicu, jaje, med i jednu žlicu ulja. Vlažne sastojke ulijte u brašno i dobro promiješajte.
- Dobivenu smjesu ulijte gotovo do vrha u visoku čašu za sok. Umočite hrenovku na štapiću u smjesu, okrećite je minutu-dvije u smjesi kako biste dobro prekrili hrenovku.
- Držite hrenovku za štapić i uronite je u zagrijano ulje. Pržite hrenovke oko tri minute dok smjesa oko hrenovke ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
- Ohladite pohane hrenovke i poslužite ih sa senfom i/ili kečapom. Dobar tek!
3 pomoćnika uz koje crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo +0