Mnoge države imaju svoju tradicionalnu hranu po kojoj su prepoznatljive, a za američku kuhinju bismo mogli reći da je jedan veliki lonac u kojemu se kuhaju kulture različitih dijelova svijeta.
Upravo zbog toga je teško definirati američku kuhinju, ali određena jela automatski pripisujemo njihovoj „štetnoj i masnoj“ kuhinji. Primjerice, malo tko zna da je hamburger zapravo njemačko tradicionalno jelo, a da je bbq umak u Meksiko došao iz Španjolske, a zatim je postao jedna od glavnih asocijacija na američku kuhinju.
U moru američkih recepata, mi smo danas izdvojili recept za jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu kojeg mnogi nazivaju kraljem ove vrste hrane. Radi se o izvornom jelu iz Philadelphije – Philly Cheesesteaku.
Ovaj bogati sendvič se sastoji od sitno sjeckane govedine, prženog povrća, puno sira i ukusnog, mekanog peciva. Napraviti ga je izrazito jednostavno, a jedan sendvič može zasititi i one najgladnije.
Ovaj sendvič je nastao 1930-tih, a izumio ga je Pat Oliveri, prodavač hot doga, koji je odlučio napraviti varijaciju na temu i u hot dog pecivo ubaciti malo govedine. Jedan taksist je osjetio opojni miris govedine pa je zastao i zatražio Oliverija da i njemu napravi jedan. Glas se brzo proširio između vozača taksija. Svi su počeli tražiti njegove sendviče pa je, logičnim slijedom, otvorio maleni restoran.
U nastavku pročitajte kako ga je radio.
Sastojci za Philly Cheesestake s gljivama
Za dvije osobe:
- 2 Baguettea
- 100 g maslaca
- 1 veća glavica luka
- 1 veća svježa paprika
- 400 g goveđeg steaka (najbolje ribeye)
- 300 g sira (najbolje Cheddar)
- 200 g šampinjona
- 1 jušna žlica Worcestershire umaka
- Sol, papar, crvena mljevena paprika po želji
Priprema Philly Cheesestakea
- Meso narežite na tanke trakice
- Luk i papriku također narežite na trakice
- Na malo ulja prepržite meso na jakoj vatri, oko 5 minuta
- Izvadite meso i dodajte luk i papriku
- Pirjajte 15 minuta pa dodajte meso i šampinjone narezane na ploške
- Začinite i dodajte žlicu Worcestershire umaka
- Peciva razrežite i namažite s maslacem
- Dodajte meso, povrće i Cheddar sir
- Stavite sendvič u pećnicu zagrijanu na 230 stupnjeva oko 5 minua kako bi se sir otopio
- Dobar tek!