Mnoge države imaju svoju tradicionalnu hranu po kojoj su prepoznatljive, a za američku kuhinju bismo mogli reći da je jedan veliki lonac u kojemu se kuhaju kulture različitih dijelova svijeta.

Upravo zbog toga je teško definirati američku kuhinju, ali određena jela automatski pripisujemo njihovoj „štetnoj i masnoj“ kuhinji. Primjerice, malo tko zna da je hamburger zapravo njemačko tradicionalno jelo, a da je bbq umak u Meksiko došao iz Španjolske, a zatim je postao jedna od glavnih asocijacija na američku kuhinju.

U moru američkih recepata, mi smo danas izdvojili recept za jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu kojeg mnogi nazivaju kraljem ove vrste hrane. Radi se o izvornom jelu iz Philadelphije – Philly Cheesesteaku.

Ovaj bogati sendvič se sastoji od sitno sjeckane govedine, prženog povrća, puno sira i ukusnog, mekanog peciva. Napraviti ga je izrazito jednostavno, a jedan sendvič može zasititi i one najgladnije.

Ovaj sendvič je nastao 1930-tih, a izumio ga je Pat Oliveri, prodavač hot doga, koji je odlučio napraviti varijaciju na temu i u hot dog pecivo ubaciti malo govedine. Jedan taksist je osjetio opojni miris govedine pa je zastao i zatražio Oliverija da i njemu napravi jedan. Glas se brzo proširio između vozača taksija. Svi su počeli tražiti njegove sendviče pa je, logičnim slijedom, otvorio maleni restoran. 

U nastavku pročitajte kako ga je radio. 

Sastojci za Philly Cheesestake s gljivama

Za dvije osobe:

  • 2 Baguettea
  • 100 g maslaca
  • 1 veća glavica luka
  • 1 veća svježa paprika
  • 400 g goveđeg steaka (najbolje ribeye)
  • 300 g sira (najbolje Cheddar)
  • 200 g šampinjona
  • 1 jušna žlica Worcestershire umaka
  • Sol, papar, crvena mljevena paprika po želji

Priprema Philly Cheesestakea

  1. Meso narežite na tanke trakice
  2. Luk i papriku također narežite na trakice
  3. Na malo ulja prepržite meso na jakoj vatri, oko 5 minuta
  4. Izvadite meso i dodajte luk i papriku
  5. Pirjajte 15 minuta pa dodajte meso i šampinjone narezane na ploške
  6. Začinite i dodajte žlicu Worcestershire umaka
  7. Peciva razrežite i namažite s maslacem
  8. Dodajte meso, povrće i Cheddar sir
  9. Stavite sendvič u pećnicu zagrijanu na 230 stupnjeva oko 5 minua kako bi se sir otopio Philly Cheesestake Philly Cheesestake (Foto: Shutterstock)
  10. Dobar tek!

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju