Mesne okruglice sjajan su obrok uz tostirani kruh i kuhanu tjesteninu. Najčešće se peku na štednjaku te poslužuju uz umak od rajčice.
Ako želite uobičajenom jelu podariti novu dubinu okusa - pripremite ih u jednoj tavi, odnosno dovršite u pećnici zajedno s nešto topivog sira i umaka.
Ako na raspolaganju imate tavu od lijevanog željeza, u njoj možete termički obraditi cijelo jelo – od početka do kraja.
Sastojci za mesne okruglice:
- 600 g mljevene svinjetine
- 500 g umaka od rajčice
- 180 g ocijeđenog sira mozzarella
- 30 g svježih krušnih mrvica
- 30 g naribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žlica nasjeckanog svježeg origana
- 1 jaje
- biljno ulje za prženje
Priprema mesnih okruglica:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, razmućeno jaje, naribani parmezan, origano, bosiljak, sol i papar po želji. Dobro promiješajte i od dobivene smjese oblikujte 12 kuglica.
- Na tavi zagrijte malo ulja pa na njoj prepržite dobivene kuglice dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
- Dodajte umak od rajčice i kratko ga kuhajte dok se ne zagrije.
- U tavu dodajte komadiće mozzarelle.
- Stavite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite nepokriveno oko 15 do 20 minuta odnosno dok se mesne okruglice termički ne obrade do kraja, a sir ne rastopi i zapeče.
- KORISTITE istu tavu za štednjak i pećnicu samo ako imate odgovarajući model.
- Poslužite jelo toplo s prilogom po želji. Dobar tek!
Švedski klasik kojem nema premca: Recept za slasne mesne okruglice koje ćete staviti i u sendvič +16