Makaroni s rastopljenim sirom popularno su američko jelo koje se rado konzumira i u hrvatskim domaćinstvima. Riječ je o kuhanoj tjestenini koja se obično povezuje s jednom ili dvije vrste sira.
Umjesto toga upotrijebite čak četiri vrste sira i transformirajte prepoznatljive okuse u gastronomsko iskustvo koje ćete dugo pamtiti.
Dodatnu dubinu okusa podarit će vam karamelizirani luk i prepirjani češnjak – pripazite samo da ih termički obrađujete na laganoj temperaturi kako vam ne bi izgorjeli.
Sastojci za makarone s četiri vrste sira:
- 375 ml vrhnja za kuhanje
- 250 g sušenih makarona
- 60 g naribane dimljene gaude
- 60 g naribanog ementalera
- 60 g naribanog cheddara
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 žlice naribanog parmezana
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 manji luk
- sol i papar po želji
- svježi vlasac za posipanje po želji
Priprema makarona s četiri vrste sira:
- U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu lagano prepirjajte očišćene i zdrobljene češnjeve češnjaka. Pirjajte na laganoj temperaturi oko pet minuta dok češnjak ne počinje dobivati zlatno-smeđu boju. Tada izvadite češnjak i stavite ga sa strane.
- Na preostalo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga na laganoj temperaturi oko deset minuta dok se ne počne karamelizirati. Izvadite ga sa strane i pomiješajte s prepirjanim češnjakom.
- Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- U zasebnom loncu zagrijte vrhnje za kuhanje na laganoj temperaturi zajedno s prepirjanim češnjakom i lukom. Dodajte kuhanu tjesteninu i pomiješajte sve zajedno.
- Ubacite četiri vrste naribanog sira i termički obrađujte na laganoj temperaturi uz miješanje dok se sir ne rastopi i ne poveže s ostalim sastojcima. Po potrebi dodajte i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Posolite i popaprite po želji. Poslužite s malo svježeg vlasca. Dobar tek!